• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Certificat/Audit Energetic

Certificatul energetic/auditul energetic, act obligatoriu

IMPORTANT!

Auditorul energetic este obligat, conform legii, sa faca o vizita la locuinta care trebuie certificata energetic! Nu acceptati sa platiti un pret mai mic pentru un ACT facut prin telefon, care poate fi oricand contestat si eventual anulat!

Certificatul Energetic este un act OBLIGATORIU la incheierea tranzactiilor imobiliare incepand cu 19 iulie 2013. Astfel, proprietarii vor fi obligati sa aiba, de vineri 19 iulie, certificatul de performanta energetica a cladirilor atunci cand vor vinde sau inchiria un aprtament sau o casa, contractele incheiate in lipsa acestuia putand fi anulate. Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusa prin Legea 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. Actul normativ a fost publicat în 20 mai în Monitorul Oficial si a intrat în vigoare vineri, 19 iulie.

Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei cladiri sau unitati de cladire (apartament) va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii. Totodata, în anunturile de vânzare sau închiriere, proprietarul ori administratorul cladirii sau apartamentului va da si informatii din certificatul energetic.
La încheierea contractului de vânzare-cumparare, proprietarul este obligat sa îi dea cumparatorului certificatul energetic în original.
Contractele de vânzare-cumparare sau închiriere încheiate în lipsa certificatului energetic sunt supuse nulitatii relative si pot fi atacate în justitie de catre partiile care au încheiat documentul sau de catre terti.
De asemenea, la data înregistrarii contractului de vânzare-cumparare, respectiv de închiriere, proprietarul este obligat sa depuna la organul fiscal competent o copie a certificatului energetic.

  Pret  Certificate Energetice

  Pret  Audit Energetic

Garsoniera

130 RON

Cladiri pana in 2.000 mp - 1 RON/mp

Apartament 2 camere

150 RON

Cladiri 2.000 - 10.0000 mp - 0.8-0.9 RON/mp

Apartament 3 camere

170 RON

Cladiri peste 10000 mp - 0.6-0.7 RON/mp 

Apartament 4 camere

190 RON

Casa

250-600 RON in functie de suprafata

 
 • Preturile includ deplasarea la domiciliul clientului

 • Numere de telefon contact:

 • Fix -      0216.655.481

 • Mobil -  0785.22.44.32

 •                 

                              

    Certificat/Audit Energetic

  Certificarea Energetica este un trend curent si de viitor prin care se incearca sa se obtina un consum mai bun si mai eficient al energiei. O astfel de certificare va ajuta vanzatorul si comparatorul sa faca alegeri mai bune legate de proprietatea implicata in procesul de vanzare, si deasemenea poate ajuta un proprietar de cladire sa atraga chiria┼či, avand o eficienta a energiei sporita, astfel si costuri operationale diminuate.

  Ce este certificatul energetic?

  Este un act, a carui obtinere ii revine proprietarului  sau a vanzatorului, daca vorbim de o tranzactie,  act care atesta clasa energetica in care se incadreaza respectiva proprietate din punct de vedere al eficientei energetice. Astfel, un certificat energetic ne poate oferi un reper privind viitoarele costuri de intretinere ale proprietatii. Un certificat energetic va plasa o proprietate intr-o anumita grupa de eficienta energetica, aceasta clasificare realizandu-se in clase energetice si cu ajutorul unor note. Cea mai buna clasa energetica este clasa A (o clasa energetica intalnita rar), urmata de clasele B, C, D, E, F si G.

  Locuintele si imobilele primesc si o nota energetica, cuprinsa intre 0 si 100, aceasta nota din urma fiind foarte rar intalnita. Cu cat nota este insa mai ridicata, cu atat cladirea sau locuinta va avea o eficienta energetiac mai ridicata. Ca si in cazul unei clase de scoala unde exista elevi mai silitori si elevi mai putini silitori, o locuinta poate fi clasa B dar nota energetica poate fi 84 sau 95. La fel, o locuinta din clasa C energetica poate avea nota energetica de 65 sau de 80.
  Deci, nota energetica este mult mai importanta pentru un potential cumparator sau chirias, acesta fiind indicatorul asupra caruia trebuie concentrata atentia sa. Pentru un cumparator sau un chirias, o diferenta de 15-20 de puncte intre doua locuinte ar trebui sa fie considerata semnificativa in procesul de diferentiere al proprietatilor.
  Locuintele amplasate la parterul si la ultimul etaj intr-un imobil vor avea o nota energetica mai mica. De asemenea, locuintele care au mai multi pereti exteriori vor avea o nota energetica mai mica.
  Proprietatii trebuie sa aiba in vedere ca vor trebui sa obtina un certificat energetic pentru propria locuinta chiar daca imobilul a fost reabilitat termic. Fiecare proprietar poate incerca sa isi imbunatateasca eficienta energetica a proprietatii prin diferite lucrari interioare, insa diferentele obtinute nu vor fi semnificative daca imobilul (un bloc spre exemplu) a fost deja reabilitat termic. In cazul locuintelor din ansambluri rezidentiale, dezvoltatorul va elibera cumparatorului un certificat energetic.
  Costul eliberarii unui certificat energetic variaza in functie de tipul si suprafata proprietatii.

  Un certificat energetic are o valabilitate de zece ani si trebuie reinnoit de fiecare data cand locuinta sau imobilul trece prin imbunatatiri majore,spre exemplu, o reabilitare termica sau o schimbare a tamplariei in locuinta. Lista auditorilor acreditati poate fi consultata pe site-ul Ministerului Dezvoltarii si Administratiei Publice, auditorii avand drept de practica la nivel national. Va recomandam insa, unde este posibil, sa alegeti o firma care are mai multi auditori si mai ales un sediu, avand in acest caz posibilitatea de a face unele modificari ulterioare in certificatul energetic in cazul aparitiei unor erori  spre exemplu in cazul anului de constructie.
  Exceptie de la obligativitatea intocmirii certificatului energetic fac imobilele cu o suprafata mai mica de 50 de metri patrati utili, locasurile de cult, imobilele care sunt monumente istorice, imobilele si locuintele care sunt inchiriate in scopuri turistice pe o perioada de maximum patru luni pe an si imobilele si locuintele provizorii dar nu pentru mai mult de doi ani  spre exemplu, inainte sa construiti o casa cu trei etaje, realizati o locuinta temporara cu o camera sau doua; in privinta acesteia din urma nu va trebui sa obtineti un certificat energetic.

  Un audit energetic consta intr-o examinare detaliata a modului in care o cladire consuma energia, cat plate┼čte cladirea pentru energie, si in final, un program recomandat pentru schimbari in practicile de exploatare sau a echipamentelor consumatoare de energie care va economisi bani la facturile de energie.
  Legile din Romania, Hotararile de Guvern, normele, etc. sunt conform cu normele internationale in domeniul de management al energiei. Aceste documente sunt destul de cuprinzatoare si acopera domeniile industriei, transportului, agriculturii, chimiei, etc. Pentru cladiri de birouri, publice sau rezidentiale ce nu emit cantitati mari de dioxid de carbon, este relevanta existenta unui Certificat/Audit Energetic, care este obligatoriu incepand cu 01.01.2007  pentru cladiri comerciale si pentru cladiri rezidentiale.

  Principalele documente care dezbat domeniul managementul energiei sunt:

  • Kyoto Protocol 1997
  • Directiva 2002/91/EC
  • Directiva 2006/32/EC
  • HG 163/2004 referitoare la strategia nationala pentru eficienta energetica
  • HG 1069/2007 referitoare la strategia energetica a Romaniei pentru 2007-2020
  • HG 1661/2008 referitoare la aprobarea programului national de sporire a eficientei energetice in 2009-2010
  • Ordinul guvernului 22/2008 si normele sale metodologice referitoare la eficienta energetica
  Date de contact
  Scrieti-ne un mesaj de contact