• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Vesti bune din imobiliare. Bancile ieftinesc creditele pentru locuinte.

Vesti bune din imobiliare. Bancile ieftinesc creditele pentru locuinte.

Romanii care vor sa-si achizitioneze o locuinta, dar nu dispun de resursele necesare, pot profita de trendul de scadere pe care au intrat dobanzile la creditele imobiliare in moneda nationala.

Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru creditele in lei nou-acordate persoanelor fizice au scazut, in medie, cu peste 3 puncte procentuale in ultimul an, insa in cazul imprumuturilor imobiliare reducerea costurilor este semnificativ mai mare.

Daca in luna aprilie a anului trecut dobanda medie perceputa unui client persoana  fizica pentru contractarea unui credit in lei era, in medie, de 12,22% pe an, in aprilie 2014 coborase la 8,68%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Daca dobanzile nu au inregistrat o reducere semnificativa in cazul imprumuturilor pe termen scurt, acest lucru s-a resimtit in cazul finantarilor cu o scadenta de peste cinci ani, de regula, credite imobiliare. Pentru creditele imobiliare in moneda nationala, dobanzile au cunoscut o scadere mult mai mare, respectiv 4,3 puncte procentuale. Dobanda aplicata de bancile comerciale in urma cu un an pentru imprumuturile noi pe termen lung era de 10,13 % pe an, iar in luna aprilie 2014 ajunsese la 5,84% pe an.

Dobanzile aplicate de banci pentru creditele in lei variaza, de cele mai multe ori, in functie de indicele ROBOR la 3 luni sau 6 luni, iar ajustarea se face o data la trei sau sase luni. Numai ca dobanda nu reprezinta costul total al unui credit, ci dobanda anuala efectiva (DAE), care mai contine si comisioanele aferente imprumutului. In plus, acestor costuri li se adauga prima de asigurare, fie ca vorbim de o asigurare de viata sau de una pentru locuinta. De regula, costul cu asigurarea nu este inclus in DAE.

De unde vine scaderea

Reducerea costurilor creditelor era asteptata, dupa ce Banca Nationala a Romaniei a continuat relaxarea politicii monetare si a redus in ultimul an dobanda-cheie cu 1,75 puncte procentuale, pana la nivelul minim istoric de 3,5% pe an. In plus, Banca Nationala a redus la inceputul acestui an ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12%, dar si la valuta – de la 20% la 18%, lasand astfel mai multe resurse la dispozitia bancilor.

Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, declara recent ca BNR va reduce din nou rezervele minime obligatorii la pasivele in valuta. O astfel de decizie este asteptata sa fie luata chiar maine, cand are loc sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale. Masura ar elibera mai multa lichiditate in piata.

Premize pentru ieftinirea creditelor in euro

Daca ultimele date ale BNR, valabile pentru luna aprilie, nu releva o reducere a costurilor pentru imprumuturile imobiliare in euro, recenta decizie a Bancii Centrale Europene (BCE) creeaza premisele pentru un astfel de trend.

BCE a redus la inceputul lunii iunie dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%. In plus, romanii cu rate in euro au fost ajutati in ultimele luni de scaderea cursului de schimb, care s-a stabilizat in ultima luna in jurul valorii de 4,4 lei/euro.

Promotii la imprumuturile pentru case

Unele banci au lansat campanii promotionale prin care acorda clientilor dobanzi mai mici la contractarea unui credit imobiliar, dar si premii. De exemplu, cei care contracteaza un credit imobiliar in lei sau euro de la BRD, pana la 19 octombrie, primesc garantat un Gift Card (card cadou – limba romana). Valoarea cardului este de 800 de lei daca clientul isi incaseaza veniturile intr-un cont deschis la banca. Daca nu opteaza pentru aceasta varianta, valoarea cardului este de 400 de lei.

BRD ofera clientului posibilitatea de a alege intre doua tipuri de dobanzi ce urmeaza sa  fie aplicate creditului imobiliar, in lei sau euro.

Prima varianta presupune o dobanda fixa in primii sapte ani ai perioadei de creditare, ulterior dobanda devenind indexabila, adica aceasta va varia in functie de indicii ROBOR la 6 luni pentru lei sau EURIBOR la 3 luni pentru euro.

Cea de-a doua varianta presupune dobanda indexabila pe toata perioada de creditare. Mai exact, pentru creditul imobiliar in lei, dobanda va fi egala cu indicele ROBOR la 6 luni plus 2,25%, iar pentru cel in euro aceasta va fi egala cu indicele EURIBOR la 3 luni plus 5%. In tabelul alaturat, este prezentata o simulare pentru un credit imobiliar de la BRD, in lei si euro, cu si fara virarea veniturilor clientului intr-un cont al bancii.

Tabelul prezinta valoarea DAE (dobanda anuala efectiva), adica toate costurile imprumutului, inclusiv cele aferente asigurarii de viata.

Valoarea medie a unui credit imobiliar: 51.000 de euro

Cele mai multe achizitii de locuinte realizate in perioada 2007-2012 printr-un credit imobiliar au vizat apartamente in blocuri (70%), insa numai 20% din acestea sunt plasate in constructii noi, potrivit statisticilor BRD. Doar 15% din imobilele achizitionate prin credit sunt case, iar 30% din acestea fiind nou-construite. Distributia imprumuturilor pe zone geografice scoate in evidenta zona de vest a tarii (Transilvania, Banat, Crisana, Maramures), cu 41% din credite, urmata de Bucuresti, cu 19% din credite, Muntenia (exclusiv Bucuresti), cu 24%, si Moldova, cu 16%. Valoarea medie a creditelor este de 51.000 de euro, iar perioada de creditare aleasa de cei mai multi dintre clienti depaseste 20 de ani.

Simulare: Credit imobiliar de la BRD

DAE include asigurarea de viata
Euribor 3M: 0,223%, Robor 6M: 2,78% pe data de 16.06.2014
*clientii care isi domiciliazi veniturile în cont BRD, in cadrul Conventiilor de plata a salariilor
Sursa: BRD

 

Sursa: www.adevarul.ro