• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Tipuri de constructii care nu vor mai avea nevoie de autorizatie

Tipuri de constructii care nu vor mai avea nevoie de autorizatie

Procesul de autorizare a constructiilor cu o suprafata mica ar putea fi simplificat, potrivit unei propuneri aflate in dezbatere la Senat.

Proiectul legislativ prevede scoaterea din legea 50/1991 a prevederilor privind necesitatea obtinerii autorizatiei de construire pentru constructiile cu suprafata mai mica de 10 mp.

Astfel modificarile sunt introduse la Art. 1 alin 2 si 3  precum si la Art. 3. Potrivit formei propuse la art. 1 alin 1 “Executarea lucrarilor de constructii cu suprafata de peste 10 metri patrati este permisa numai pe baza unei autorizatii de construire  sau de desfiintare emisa in conditiile prezentei legi, la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil-teren si/sau constructii identificat prin numar cadastral, in cazul in care legea nu dispune altfel.”

Prevederea vine sa usureze demersurile pentru micile gospodarii care vor sa isi construiasca anexe ce au la randul lor nevoie de autorizatie separata pentru care trebuie sa astepte de la cateva luni la un an.

Introducerea acestui prag este inspirata de modelul finlandez potrivit caruia pentru o structura de 8,9 pana la 11,9 mp nu este necesara autorizatia de construire.

In Romania autorizatia de construire se elibereaza pentru 12 luni si poate fi prelungita o singura data pentru alte 12 luni. Este obligatoriu ca lucrarile sa inceapa in perioada de valabilitate a acesteia dar nu este specificat un termen limita al lucrarilor.

De asemenea, termenul pentru obtinerea efectiva a unei autorizatii poate varia de la 2-3 luni pana la peste un an, se arata in expunerea de motive a proiectului.

Initiativa legislativa apartine deputatului PSD Sava Andrei Valentin si a fost inregistrata la Senat pentru dezbatere la inceputul lunii aprilie, Senatul fiind prima camera sesizata in acest caz.

 

Sursa arenaconstruct.ro