• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Strategii Energetice - Romania in top 10

Strategii Energetice - Romania in top 10

Romania se afla printre tarile cu o politica exemplara in domeniul eficientei energetice, potrivit unui raport al JRC realizat pentru UE privind masurile de renovare a cladirilor.

Un procent de 76% din strategiile energetice la nivel de tara din UE respecta cerintele Directivei UE privind eficienta energetica, potrivit analizei JRC.

Raportul identifica un numar de 10 state europene cu o strategie exemplara privind reducerea emisiilor si consumului energetic.  Alaturi de Romania au fost identificate strategiile din Cehia, Franta, Grecia, Ungaria, Irlanda, Slovenia, Spania si Marea Britanie.

Doar sase strategii energetice au fost considerate ca nefiind satisfacatoare in raport cu recomandarile europene. In aceasta categorie intra Austria, Bulgaria, Polonia, Portugalia si doua regiuni din Belgia.

Cladirile sunt responsabile pentru 40% din consumul energetic si 36% din emisiile de CO2 din UE. Scaderea consumului cladirilor este imperios necesara pentru atingerea targetului de eficienta energetica, se mai arata in raport.

Analiza JRC a urmarit strategiile nationale de renovare a cladirilor si in ce masura acestea respecta Directiva europeana. Raportul prezinta un sumar al stocului de cladiri la nivel national, cat de ambitioase sunt planurile de renovare si politicile potrivite pentru indeplinirea lor dar si exemple de bune practici.

Rezultatele globale ale analizei au fost pozitive avand in vedere ca este primul studiu de acest fel. Calitatea implementarii strategiilor va creste iar strategiile vor fi revizuite de statele membre in 2017 si din trei in trei ani incepand cu aceasta data, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Analiza vine sa verifice implementarea articolului 4 din Directiva pentru eficienta energetica care cere statelor membre sa stabileasca o strategie pe termen lung dincolo de 2020 pentru mobilizarea investitiilor in renovarea cladirilor rezidentiale si a spatiilor comerciale in vederea cresterii eficientei energetice a stocului de cladiri. Statele membre au fost obligate sa realizeze un plan de actiune pe eficienta energetica si sa depuna documentele pana cel tarziu in aprilie 2014.

Sursa : www.arenaconstruct.ro