• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Stiati ca verificarea periodica tehnica a centralelor de apartament este obligatorie?

Stiati ca verificarea periodica tehnica a centralelor de apartament este obligatorie?

Stiati ca verificarea periodica tehnica a centralelor de apartament este obligatorie?

Ca si in cazul masinilor , legea prevede ca o data la doi ani centralele termice trebuie  verificate tehnic.

Ce presupune o verificare tehnica a centralelor de apartament ?

Este o activitate tehnica desfasurata periodic, la fiecare 2 ani, pentru a se asigura ca aparatul satisface cerinţele de funcţionare în condiţii de siguranţă.

Verificarea tehnică periodică a centralelor termice se efectuează la un interval de 2 ani de către persoane juridice autorizate ( Ex. Partenerii autorizati Imobiliaremag.ro)

Verificările tehnice periodice constau în:

·         verificarea existenţei “Livretului aparatului” aflat la deţinator/utilizator;

·         verificarea integrităţii aparatului şi a menţinerii condiţiilor iniţiale de instalare;

·         activitaţi de curaţare a aparatului, dacă este necesar;

·         încercarea la presiune hidraulică la cazane efectuată conform art. 29 din PT A 1-2010, la intervale de 4 ani;

·         verificarea şi reglarea instalaţiei de ardere în scopul realizării unei arderi complete, cu eficienţa indicată de producător;

·         analiza gazelor arse şi verificarea încadrării valorilor în limitele admise;

·         verificarea funcţionării corecte a dispozitivelor de control, reglare şi siguranţă;

·         efectuarea verificărilor aplicabile în conformitate cu condiţiile tehnice prevazute în livretul aparatului, precum şi în instrucţiunile producătorului.

 

 Instalarea și întretinerea (revizia) centralei termice trebuie efectuate întotdeauna de către personal profesionist calificat, conform Prescripțiilor I.S.C.I.R. – PT A 1-2010, în bază normelor și regulamentelor în vigoare. 

ATENTIE !!!  nu orice instalator are dreptul sa intervina la instalatia de gaz! – nu are competenta de a verifica instalatia.

Insa cei de la compania furnizoare de gaz au dreptul si obligatia sa verifice existenta raportului valabil de verificare tehnica a centralei termice. In general, daca cu ocazia verificarii instalatiei de gaz nu este prezentata dovada unei verificari tehnice valabile, se acorda un termen de citeva zile (o saptamina) pentru comunicarea efectuarii verificarii (telefonic sau in persoana), iar daca aceasta nu se face compania de gaz demonteaza contorul de gaz si sigileaza instalatia. In comunicare trebuie specificat numarul raportului de verificare, firma cu autorizatia ISCIR nr… (datele din antetul raportului de VTP) care a efectuat verificarea si numarul facturii achitate.

Trebuie mentionat ca numele detinatorului, adresa si datele de identificare a centralei, ca si data verificarii tehnice se trec intr-un registru de evidenta a aparatelor si o copie trebuie trimisa de catre firma care a efectual verificarea la ISCIR, unde sint luate in evidenta. Mai clar spus: ISCIR stie ce centrala ai, si cind ti-ai facut verificarea tehnica.

La fiecare a doua verificare tehnica (deci din 4 in 4 ani) trebuie facuta si o incercare hidraulica a instalatiei, cind timp de 10 minute, la o presiune indicata de producatorul centralei nu trebuie sa apara scaderi de presiune, scurgeri de apa sau modificari de forma a echipamentelor. Aceasta se face cu o pompa manuala speciala de incercari, iar rezultatele se consemneaza in Raportul de Verificari.

Timpul necesar unei verficari tehnice, inclusiv demontarea si montarea carcasei centralei nu ar trebui sa depaseasca 45-50 minute, cu tot cu completarea actelor.

Dumneavoastra ati facut verificarea periodica a centralei? 

Daca raspunsul este negativ contactati-ne.