• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Solutii pentru asigurarea echipamentelor si instalatiilor intr-o locuinta

Solutii pentru asigurarea echipamentelor si instalatiilor intr-o locuinta

Majoritatea apartamentelor si caselor din Romania  au fost construite intainte de 1990. Echipamentele care se faceau atunci nu corespund standardelor de viata actuale. Ele sunt iesite din perioada de garantie si, chiar daca functioneaza inca, sunt insuficiente si vor necesita foarte curand reparatii. Nimanui nu ii convine ca, la scurt timp dupa ce a terminat renovarea unui apartament, sa fie nevoit sa inlocuiasca o teava sparta sau un cablu elecric fisurat, pentru care trebuie sa sparga faianta sau tencuiala. Asadar, atunci cand amenajam un apartament la bloc, trebuie sa avem in vedere, de la inceput, reabilitarea instalatiilor si echipamentelor.

Si in cazul achizitionarii unui apartament renovat, in care s-au facut imbunatatiri, trebuie sa ne asiguram, de la bun inceput, ca avem necesarul de prize pentru aparatura electrica pe care intentionam sa o folosim. De exemplu, numai in bucatarie, avem nevoie de cate o priza pentru: frigider, cuptor electric, cuptor cu microunde, plita, hota, masina de spalat vase, prajitor de paine, mixer sau blender etc. Chiar daca in prezent nu folosim toate acestea, societatea avanseaza rapid si probabil vom avea nevoie de ele mai devreme decat ne asteptam. Iar aparatura electrica moderna nu va putea fi sustinuta de cablurile vechi din aluminiu si de tabloul electric cu doua-trei module. De aceea este bine sa organizam bucataria astfel incat totul sa fie usor inglobat la momentul oportun, fara a fi nevoie de prelungitoare si avand siguranta ca vor functiona la parametri optimi.

Vestea buna este ca inlocuirea instalatiei electrice se poate face conform unor planuri de iluminat arhitectural care aduc un plus de confort nu mumai functional dar si estetic. Lustra din mijlocul tavanului poate fi repozitionata corect deasupra mesei sau a patului sau inlocuita cu aplice moderne, spoturi sau scafe cu lumina indirecta care pun in valoare designul.

Se pot utiliza surse suplimentare de iluminat, asezate acolo unde este nevoie de ele: lampa pentru citit de langa canapea sau fotoliu, lampa de birou, cea pentru masuta de toaleta etc. Exista numeroase seturi moderne care vor conferi un plus de eleganta locuintei.

Un alt aspect care trebuie avut in vedere cand amenajam un apartament de bloc este climatizarea. Sistemul de termoficare este invechit si nu asigura confortul termic neserar pe timpul iernii. In majoritatea cazurilor, centrala termica de apartament constituie cea mai buna solutie. Costurile de expluatare sunt mult inferioare celor din sistemul centralizat si investitia se recupereaza in cativa ani. Iar din punct de vedere estetic, este o mare diferenta intre caloriferele vechi, din fonta si cele moderne, din otel sau aluminiu.

Magazinele de profil cuprind o oferta de echipamente foarte numeroasa si variata. Designeri din intreaga lume se intrec zi de zi, aducand noi solutii tehnice si estetice, fie ca este vorba despre corpuri de iluminat sau intrerupatoare, de radiatoare sau aparate de aer conditionat, de obiecte sanitare sau accesorii.

Echiparea corespunzatoare a apartamentului este esentiala pentru asigurarea confortului si nu trebuie neglijata. Atentie: echipamentele si instalatiile sunt primele care se monteaza la renovare dar, pentru alegerea si amplasarea lor, trebuie tinut cont de stilul mobilierului si de pozitionarea acestuia! Numai printr-un plan de amenajare complet se poate obtine un design unitar si perfect functional. Le recomand intotdeauna clientilor mei sa nu demareze lucrarile sau achizitiile pana in momentul finalizarii proiectului.

Sursa imaginii : www.utevalleybuilders.com