• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Sectorul 3 - record al Eficientei Energetice

Sectorul 3 - record al Eficientei Energetice

Primaria sectorului 3 este lider in topul sectoarelor cu cele mai multe blocuri reabilitate din Capitala. In urma cu doar patru ani, acelasi sector, era in coada clasamentului la acelasi capitol.

In anul 2012, primaria care se lauda cu cele mai multe blocuri reabilitate termic in Bucuresti era cea a sectorului 1, cu un record de 300 de lucrari finalizate. La polul opus se afla atunci sectorul 3, cu doar 30 de blocuri reabilitate. In acest moment, sectorul 3 se poate lauda cu peste 400 de blocuri anvelopate si alte 260 aproape finalizate. Primaria sectorului 3 urmeaza sa depuna dosarele de finantare pentru alte 493 de blocuri.
Reabilitarea blocurilor din sectorul 3 a fost prioritate inca de la inceputul mandatului domnului primar. Eficienta energetica a blocurilor construite inainte de 1990 este foarte scazuta, iar costurile pe care trebuie sa le suporte locatarii sunt foarte mari, din cauza pierderilor mari de caldura. Bucurestenii si-au dorit reabilitarea imobilelor in ultimii ani, dupa ce au vazut rezultatele obtinute de blocurile anvelopate: pierderi foarte mici de caldura, care inseamna costuri foarte scazute la intretinere si economie semnificativa. Unii si-au anvelopat imobilele pe cont propriu, daca nu au gasit intelegere la administratie. 
Factura pentru caldura a scazut, in medie, cu circa 40%. Pentru o garsoniera, costurile s-au micsorat de la circa 160 de lei intr-o luna de iarna, la aproximativ 100 de lei pe luna dupa anvelopare. Proprietarii apartamentelor de doua camere platesc acum circa 170 d elei lunar, de la aproximativ 260 de lei, iar in cazul apartamentelor de trei camere, unde facturile medii pe timp de iarna se ridicau la aproximativ 320 de lei, proprietarii platesc acum numai 220 de lei pe luna, in blocurile reabilitate termic. Pentru apartamentele cu patru camere, facturile au scazut de la 420 de lei la 280 de lei pe luna.
In campania electorala din 2012, principala promisiune a candidatilor la functia de primar a fost reabilitarea termica, dar la patru ani dupa aceste promisiuni doar primaria sectorului 3 poate demonstra ca si-a indeplinit misiunea. Primarul a reusit sa anvelopeze pana acum nu mai putin de 404 blocuri, in timp ce alte 261 sunt finalizate in proportie de 90% si urmeaza sa fie receptionate. Practic, in acest moment, in sectorul 3 sunt reabilitate peste 650 de blocuri.
Alte 493 de blocuri vor obtine finantare pentru reabilitare
Proiectul ambitios al primarului este acela de a asigura anveloparea blocurilor din intregul sector, astfel incat sa poata beneficia de avantaje toti cetatenii. Edilul a reusit sa atraga, pana in acest moment, 85% din fondurile oferite de Uniunea Europeana pentru reabilitari termice. Primaria Sectorului 3 va depune anul acesta dosarele pentru reabilitarea termica din fonduri europene pentru urmatoarele 493 de blocuri.

Clasamentul primariilor cu cele mai multe blocuri reabilitate :

Cele peste 650 de blocuri reabilitate situeaza sectorul 3 pe primul loc in clasamentul anveloparilor. In sectorul 2 au fost reabilitate pana in prezent 360 de blocuri, iar in sectorul 1, 300. Sectorul 4 ocupa urmatorul loc in clasament, cu doar 117 de imobile reabilitate din 2012 pana in prezent, iar sectorul 6 are numai 224 de imobile reabilitate in aceasta perioada. Sectorul 5 ocupa ultimul loc, iar primaria nu poate oferi o situatie clara a reabilitarilor din ultimii patru ani.

 

Sursa : jurnalul.ro