• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Scaderea dobanzilor la creditele in lei vine in ajutorul tinerilor ce doresc un credit ipotecar

Scaderea dobanzilor la creditele in lei vine in ajutorul  tinerilor ce doresc un credit ipotecar

Creditul cel mai frecvent utilizat în ţara noastră este cel imobiliar urmat de cel ipotecar şi cel de nevoi personale, iar nevoia pregnantă care îi face pe tineri să apeleze la un credit este nevoia de o locuinţă proprie. De exemplu Bcr a inregistrat vanzari la creditul ipotecar Casa Mea cel putin egale cu creditul ipotecar Prima Casa. Totusi, avantajul creditului Prima Casa ramane avansul de numai 5% care reprezinta un ajutor real pentru tinerele familii care doresc sa-si achizitioneze prima locuinta si nu au reusit sa stranga o contributie proprie mai mare. In analiza elaborata de Compania Exact s-a dovedit in timp ca cei care i-au un credite ipotecare pot astepta si 3 luni pana la aprobare. Detinatorii de credite imobiliare ii sfatuiesc pe potentialii clienti sa ia un credit direct de la dezvoltator sau sa ia un credit ipotecar pe o perioada mai mica de timp.

Principalele criterii de alegere a unei bănci pentru creditare au fost rapiditatea acordării lui, oferirea întregii sume, aplicarea unei dobânzi mai mici, experienţa anterioară cu banca, experienţa apropiaţilor cu o anumită bancă.

Sfarsitul anului 2013 si inceputul lui 2014 marcheaza o scadere abrupta a dobanzilor medii pe piata bancara din Romania atat pentru creditele noi acordate populatiei, dar mai ales pentru depozitele atrase de la populatie.

Daca acum cativa ani creditele ipotecare se acordau predominant in euro iar cele de consum echilibrat in euro si lei, acum predominanta este creditarea in moneda nationala, stimulata atat de restrictionarea creditelor in valuta de catre banca centrala cat si de scaderea dobanzii de politica monetara.