• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Resurse energetice alternative: Notiuni generale, explicatii termeni si definitii

Resurse energetice alternative: Notiuni generale, explicatii termeni si definitii
 1.  Energie din surse neconventionale
 2.  Energia solara: reprezinta radiatiile solare exploatate pentru producerea de apa calda si de energie electrica. Aceasta productie de energie consta in energia termica transmisa mediului de transfer termic, adica radiatiile solare incidente fara pierderile optice si cele datorate colectoarelor solare.
 3.  Energia solara fotovoltaica reprezinta lumina solara transformata in energie electrica prin intermediul celulelor solare constituite din materiale semiconductoare care, expuse la lumina, produc energie electrica.
 4.  Energia solara termica reprezinta energia termica produsa de radiatiile solare in centrale termice solare sau in instalatii pentru producerea de apa calda sanitara sau pentru incalzirea sezoniera a piscinelor.
 5.  Energia eoliana: reprezinta energia cinetica a vantului exploatata pentru a produce energie electrica cu ajutorul turbinelor eoliene.
 6.  AdBlue este o solutie lichida, care contine 32,5% uree si apa deionizata, cu ajutorul careia se reduce nivelul emisiilor toxice. AdBlue nu este nici combustibil nici aditiv, nu se amesteca cu motorina ci se injecteaza in sistemul de evacuare, dintr-un rezervor specializat, pentru a produce o reactie chimica. AdBlue este folosit pentru respectarea normelor Euro4 si Euro5, pentru vehiculele care folosesc tehnologia SCR (Reductie Catalitica Selectiva).

   

 7. Biocombustibili pentru transport
 8. Aditiv biobenzina si aditiv biomotorina: Cantitatile de biocombustibili lichizi inregistrati in aceasta categorie corespund cantitatilor de –
 9. aditivi biocombustibili propriu-zis si nu volumului total de lichide cu care se amesteca aditivul. –
 10. Aditivul biobenzina cuprinde bioetanolul (etanol produs din biomasa si/sau din partea biodegradabila a deseurilor), biometanolul (metanol produs din biomasa si/sau din partea biodegradabila a deseurilor), bio-ETBE (etil-tert-butil-eter produs pe baza de bioetanol; procentul in volum de biocombustibil din bio-ETBE este de 47 %) si bio-MTBE (metil-tert-butil-eter produs pe baza de biometanol: procentul in volum de biocombustibil din bio-ETBE care este de 36%). –
 11. Aditivul biomotorina cuprinde esterul metilic, de calitate diesel, produs din ulei vegetal sau animal, biodimetileterul (dimetileter produs din biomasa), biocombustibilul Fischer-Tropsch (produs din biomasa), biouleiurile presate la rece (uleiuri produse din seminte oleaginoase printr-un proces exclusiv mecanic) si toate celelalte tipuri de biocombustibili lichizi care sunt adaugati, amestecati sau utilizati direct ca motorina pentru transport.
 12. Alti biocombustibili pentru transport: bio-TAEE (tert-amil-etil-eter produs pe baza de bioetanol); biobutanol (butanol produs din biomasa in vederea utilizarii ca biocarburant); ulei vegetal hidrotratat (ulei vegetal tratat termochimic cu hidrogen);
 13. Energia geotermala: este energia emisa de scoarta terestra, de obicei sub forma de apa fierbinte sau de abur. Aceasta productie de energie reprezinta diferenta dintre entalpia fluidului extras de sonda si cea a fluidului eliminat. Este exploatata pentru producerea de energie electrica, prin utilizarea aburului uscat sau a saramurii naturale de entalpie ridicata dupa vaporizarea brusca, sau direct ca energie termica pentru incalzirea urbana, in agricultura, etc.

 14. Biogaz: este un gaz compus in principal din metan si dioxid de carbon produs prin digestia anaeroba a biomasei, de exemplu
 15. gaz de halda (biogaz produs prin digestia deseurilor depozitate in halde),
 16. gaz de canalizare (biogaz produs in urma fermentarii anaerobe a namolului de canalizare),
 17. Alte tipuri de biogaz (produse in urma fermentarii anaerobe a deseurilor animaliere si a deseurilor de la abatoare, fabrici de bere si alte industrii agroalimentare).
 18. Resurse energetice refolosibile, alte produse combustibile si necombustibile obtinute din prelucrarea si transf. energiei primare 
 19. Deseuri industriale neregenerabile: deseuri (solide sau lichide) arse direct pentru a produce energie electrica si/sau termica. Cantitatea de combustibil utilizat se exprima pe baza puterii calorifice inferioare.
 20. Deseuri urbane: deseurile produse de locuinte, spitale si de sectorul tertiar, care sunt incinerate in spatii speciale. Cantitatea de combustibil utilizat se exprima pe baza puterii calorifice inferioare. –
  • Deseuri urbane regenerabile: deseuri urbane de origine biologica.
  • Deseuri urbane neregenerabile: deseuri urbane care nu sunt de origine biologica.