• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Primele apeluri de proiecte POR 2014-2020 , lansate luna aceasta

Primele apeluri de proiecte POR 2014-2020 , lansate luna aceasta

Primele apeluri de proiecte pentru drumuri judetene, eficienta energetica in cladiri rezidentiale, patrimoniu cultural, microintreprinderi, revitalizarea zonelor urbane degradate si turism vor fi lansate luna aceasta in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, coordonat de Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Este vorba despre cele sase prioritati de investitii pentru care ghidurile solicitantului au trecut deja prin etapa de consultare publica.

Propunerea de calendar a fost prezentata miercuri Comitetului de Monitorizare a POR 2014-2020, prezidat de secretarul de stat Sorin Maxim.

„Vorbim despre un calendar estimat, deoarece, in prezent, nu putem aplica depunerea electronica a cererilor de finantare, pana la finalizare testarii sistemului informatic MYSMIS. Avem in vedere lansare de apeluri cu depunere pe suport hartie, in faza initiala”, a declarat Sorin Maxim.

In paralel, Autoritatea de Management a POR pregateste lansarea in consultare publica, pana la jumatatea anului 2016, a ghidurilor specifice pentru urmatoarele domenii:

· Dezvoltare urbana

·  Servicii sociale – grup vunerabil ”batrani”

·  IMM-uri

·  Eficienta energetica in cladiri publice si iluminat public

·  Mobilitate urbana.

Lansarea de apeluri in cadrul POR 2014-2020 este una dintre prioritatile MDRAP anuntate pentru anul in curs, tinta fiind de a lansa apeluri pentru cel putin 60% din valoarea alocata programului.

Pentru proiectele ce vizeaza eficienta energetica a fost aprobata modificarea unui criteriu de eligibilitate referitor la componentele cererii de finantare (blocuri) depuse in cadrul Axei prioritare 3: „Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, prioritatea de investitie”, 3.1 – Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor.

Astfel, actualul criteriu, respectiv ”Perioada de proiectare trebuie sa se incadreze intre anii 1950-1990” va fi inlocuit cu „Perioada de construire trebuie sa se incadreze intre anii 1950-1990”, deoarece au existat solicitari conform carora exista situatii pentru care nu pot fi reconstituite documentele doveditoare ale anului de proiectare.

Membrii CMPOR au aprobat modificari si la nivelul metodologiei de verificare, evaluare si selectie a proiectelor aferente prioritatii de investitii 6.1. Stimularea mobilitatii regionale prin conectarea nodurilor secundare si tertiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale (Axa prioritara 6: „Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala, Prioritatea de investitii”).

Astfel, s-a aprobat lansarea unui apel de proiecte prin procedura non-competitiva, spre deosebire de aprobarea initiala in care modalitatea de lansare era stabilita prin procedura competitiva cu termen limita de depunere.

Decizia vine ca urmare a faptului ca, proiectele eligibile in cadrul acestei axe prioritare au fost prioritizate la nivelul regiunilor de dezvoltare (prin Hotararile Consiliilor de Dezvoltare Regionala si ale Consiliului Judetean Ilfov), precum si din necesitatea de a se asigura finantarea celor mai bune proiecte atat din punct de vedere al calitatii si maturitatii.

 

Sursa : arenaconstruct.ro