• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Prima Casa are doua camere pentru jumatate din beneficiarii programului. Cine a luat credite in primele sase luni si ce banci acorda finantari

Prima Casa are doua camere pentru jumatate din beneficiarii programului. Cine a luat credite in primele sase luni si ce banci acorda finantari

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat in primele sase luni peste 11.000 de garantii in cadrul Programului Prima Casa, apartamentele cu doua camere fiind modulul preferat pentru mai mult de jumatate din beneficiari.

Doua camere au cumparat 51% din totalul beneficiarilor, trei camere au cumparat 29% dintre ei, iar garsoniere 11% si patru camere 9%, reiese dintr-o statistica centralizata de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutia care deruleaza programul guvernamental.

Prima Casa, judet cu judet

Din totalul finantarilor, aproape 30% au fost acordate pentru beneficiari din Bucuresti (3.036), in timp ce in Calarasi, Ialomita si Giurgiu au fost cele mai putine cereri, cate 33. In topul pe judete, in functie de numarul de solicitari primite, se afla Municipiul Bucuresti cu 27,6%, judetul Cluj cu 8,1%, judetul Ilfov cu 7,1%, judetul Timis cu 5,8 % si judetele Constanta, Brasov, Sibiu si Iasi, cu procente cuprinse intre 3-5% fiecare. Cele mai putine solicitari au venit din Calarasi, Ialomita si Giurgiu, fiecare cu 0,3% din totalul garantiilor acordate in primele sase luni, respectiv cu cate 33 de credite.

Programul, preferat de tinerii pana-n 35 de ani

Din analizele statistice efectuate reiese ca programul Prima Casa a fost accesat cu preponderenta de tineri cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, care au preferat achizitionarea apartamentelor de 2 camere.

Prin contractele incheiate de la inceputul Programului (2009) si pana la data de 20 iulie 2014, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garantii, in valoare de circa 2,3 miliarde de euro, pentru credite accesate in valoare de peste 4,56 miliarde de euro.

Valoarea medie a finantarii accesate in cadrul programului este de 38.300 euro. Rata de nerambursare: 0,2% "Programul continua sa fie cerut si apreciat de public, in conditiile mentinerii unei rate de nerambursare a creditelor de numai 0,2%, plafonul disponibil in acest moment in cadrul programului Prima Casa fiind de circa 1,09 miliarde de lei (inclusiv plafonul de circa 490 milioane lei destinat achizitiei de locuinte prin ANL)", se arata intr-un comunicat al FNGCIMM. Beneficiarii au la dispozitie in acest an circa doua miliarde de lei, din care 740 de milioane de lei fonduri neutilizate in 2013, astfel ca in primele sase luni a fost cheltuit jumatate din plafonul alocat pentru 2014.

De unde puteti lua credite

Credite pe Programul Prima Casa, cu garantii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank. FNGCIMM SA-IFN este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse.

 

Sursa: www.adevarul.ro