• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Presedintele Klaus Iohannis a respins legea privind privind asigurarea obligatorie a locuinţelor

Presedintele Klaus Iohannis a respins legea privind privind asigurarea obligatorie a locuinţelor

Potrivit MEDIAFAX presedintele Romaniei Klaus Iohannis a semnat joi, 23 aprilie, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. 

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, în forma transmisă spre promulgare, aduce modificări şi completări reglementărilor în materie, pe care le apreciem ca fiind necesare pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ de funcţionare a sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor, precum şi pentru responsabilizarea persoanelor fizice şi juridice ce deţin în proprietate locuinţe. Realizarea scopului avut în vedere de legiuitor impune însă o serie de clarificări, de natură să asigure, pe de o parte, respectarea obligaţiei de a încheia o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, iar pe de alta, să nu interfereze cu principiile bunei funcţionări a pieţei asigurărilor de locuinţe. În acest sens, considerăm că se impune reexaminarea de către Parlament a unora dintre dispozițiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, pentru considerentele mai jos prezentate.

Prin Art. I pct. 7 din legea transmisă la promulgare - Art. 9 alin. (1 indice 2) din Legea nr. 260/2008 – se prevede posibilitatea PAID (Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale) ca, în cazuri bine determinate, fără ca acestea să fie definite, să condiţioneze încheierea poliţei PAD de efectuarea unei inspecţii de risc a locuinţei ce va face obiectul asigurării obligatorii. Această prevedere este însă în contradicţie cu actualele dispoziţii ale Art. 3 alin. (6) din Legea nr. 260/2008 (care nu au fost modificate prin legea transmisă la promulgare), ce exclud expres din sfera de aplicare a legii "locuinţele situate în clădirile expertizate tehnic în condiţiile legii de către experţi tehnici atestaţi şi încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic 

Sursa: Mediafax.ro 

Poza: Evz.ro