• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Plafonul pentru prima casa va fi suplimentat cu 400,5 mil lei

Plafonul pentru prima casa va fi suplimentat cu 400,5 mil lei

Programul guvernamental Prima casa va beneficia de o suplimentare cu 400,5 milioane de lei, echivalentul a 90 milioane euro, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern postat astazi pe site-ul MFP la rubrica Transparenta decizionala.
 

Pana la sfarsitul lunii octombrie 2014, Ministerul Finantelor Publice va initia o Hotarare de Guvern in care va fi prevazuta suplimentarea plafonului cu valoarea necesara pentru acoperirea tuturor solicitarilor care vor fi inregistrate pana la finalul anului 2014 in cadrul programului Prima Casa.

Romanii care locuiesc in strainatate vor putea sa acceseze credite Prima Casa. Programul Prima Casa va fi extins si pentru romanii din diaspora, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern postat astazi pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la rubrica Transparenta decizionala. Plafonul alocat va fi de 25 mil. lei si provine din sumele neutilizate pentru achizitionarea caselor ANL.

Diferentele de costuri intre ofertele bancilor pentru Prima Casa sunt foarte mici. Astfel, in general bancile ofera o dobanda mai mica ( circa 0,5% mai mica) daca va virati salariul in contul deschis la acea banca. O sa gasiti in schimb diferente importante cu privire la suma maxima a creditului. Aceeasi familie, cu aceleasi venituri, poate obtine sume diferite la banci diferite. Diferentele sunt importante, si de 20-25%.
 

De la lansarea Programului pana in prezent au fost acordate peste 124.809 garantii, pentru finantari in valoare de peste 10,6 miliarde lei. Valoare medie a finantarii accesate in cadrul programului este de 38.216 Euro. 31% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2014.

Programul „Prima Casa” s-a derulat atat in valuta cat si in lei, pana la jumatatea anului 2013, cand prin hotarare de guvern s-a instituit numai creditarea in lei. Bancile participante la Program sunt: BRD, CEC, BCR, Transilvania, Leumi, Credit Agricole, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Millennium, UniCredit, Piraeus, ING si MARFIN.


Sursa: www.wall-street.ro