• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, prelungita cu jumatate de an

Obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, prelungita cu jumatate de an

Termenul pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu a fost prelungit cu jumatate de an.

Guvernul a decis azi ca persoanele care detin constructii si amenajari care functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu vor avea mai mult timp la dispozitie pentru a obtine acest document, mai exact pana la data de 30 iunie 2017.

Legea nr. 307/2016 prevede ca obligatia obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investitiei ori persoanei fizice sau juridice care finanteaza si realizeaza investitii noi sau interventii la constructiile existente.

Potrivit prevederilor anterioare, ale Legii nr.33/2016 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea legii privind apararea impotriva incendiilor, termenul in care persoanele cu responsabilitati legale aveau obligatia sa obtina autorizatia de securitate la incendiu era 31 decembrie 2016. Dupa aceasta data, persoanele care nu detineau documentul urmau sa fie sanctionate contraventional.

Totusi, in urma analizelor efectuate s-a constatat ca in cele patru luni pana la expirarea termenului stabilit nu toti proprietarii/detinatorii constructiilor vor putea atinge obiectivul propus.

Prin urmare, extinderea perioadei in care se realizeaza conformarea de buna voie la norma de autorizare va conduce la cresterea numarului de constructii autorizate, fara a fi necesara aplicarea unor masuri coercitive.

Pana la data obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu, raspunderea pentru functionarea constructiilor si amenajarilor din punctual de vedere al asigurarii cerintei de securitate la incendiu ramane in exclusivitate beneficiarilor investitiilor.

Prin prelungirea termenului pentru obtinerea autorizatiei, Guvernul urmareste reducerea riscului de nerespectare a termenelor de obtinere a autorizatiilor de securitate la incendiu de catre beneficiarii care nu s-ar incadrat in termenul actual.

Prelungirea cu jumatate de an a termenului implica si reducerea numarului de solicitari de autorizare respinse pentru neconformitati, beneficiarii urmand astfel sa aiba la dispozitie o perioada mai mare de timp in care sa efectueze lucrarile necesare obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu.

Co toate acestea, pe timpul controalelor de prevenire, personalul ISU poate opri functionarea constructiilor si amenajarilor daca constatata incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu, conform criteriilor stabilite prin H.G.R. nr.915/2015.

 

Sursa : www.arenaconstruct.ro