• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

O noua promisiune amanata. Romanii raman fara vouchere de vacanta in 2014

O noua promisiune amanata. Romanii raman fara vouchere de vacanta in 2014

Desi ar fi putut sa sprijine turismul si, implicit, scaderea evaziunii prin implementarea inca din acest an a masurii voucherelor de vacanta, statul a amanat-o pentru 2015.

Decizia apare intr-un act normativ publicat in Monitorul Oficial zilele trecute, in care se mentioneaza ca tichetele pot fi emise, online, de abia de la debutul anului viitor. Masura ar fi fost o gura de oxigen pentru perioada de extra-sezon, care incepe din septembrie, ne-au declarat oficiali din turism. Insa, o scapare a legii si presiunea sindicala si, poate, impactul bugetar, au impiedicat lansarea proiectului. Inca de la inceputul sezonului de vara, in debutul lunii iunie, Guvernul a anuntat cu tam-tam aprobarea de catre Senat a proiectului. Valoarea tichetelor a fost stabilita la 5.400 de lei, respectiv sase salarii minime pe economie, per beneficiar. Recenta decizie, de a amana aplicarea pentru 2015, inseamna ca nici in sezonul de vara, nici in cel de iarna, turoperatorii nu vor putea beneficia de aceasta facilitate.

„Ideea introducerii voucherelor a fost ca si companiile de stat sa beneficieze de pe urma lor, pentru ca in sectorul privat oricum erau companii mari care mai acordau tichete de vacanta. In prezent, companiile private acorda aceste tichete, dar si prime de vacanta, cele din urma fiind oferite inclusiv in companiile de stat”, a declarat pentru EVZ Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Presiune sindicala

Uniuni sindicale reprezentative la nivel de tara au cerut insa amanarea masurii. Acestea au profitat de o scapare in lege, care nu preciza ce se intampla cu beneficiile care puteau fi acordate prin vechea legislatie, si pe care deja multi angajati le primisera deja pentru 2014. „Am discutat cu reprezentanti sindicali care ne-au explicat ca legea nu include o derogare pentru beneficiile deja acordate. Asa ca am hotarat aplicarea acesteia de la 1 ianuarie”, ne-a declarat Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri si Turism. Despre ce derogare este vorba? Potrivit legii, tichetele de vacanta, care sunt folosite si in prezent de companii pentru stimularea angajatilor, nu puteau fi acordate concomitent cu voucherele de vacanta, aprobate prin noua lege.

ANAT: Sindicatele prefera banii

Sefa ANAT sustine insa ca nu tichetele de vacanta acordate au fost motivul pentru care sindicatele au cerut amanarea proiectului de lege, ci faptul ca, daca se implementa noua lege, nu mai puteau fi oferite prime de concedii - sume de bani. Or, primele erau folosite de multe ori de beneficiari in alte scopuri, cum ar fi achizitia de frigidere sau alte echipamente pentru casa, sau pentru vacante in Bulgaria, fara a se incuraja neaparat turismul autohton. Turoperatorii critica statul pentru ca a cedat presiunilor. „Acum hotelurile sunt pline, dar cand incepe extrasezonul, si mai ales dupa ce incepe scoala, pe 15 septembrie, un stimulent era binevenit”, spune Corina Martin.

Ce prevede legea

Voucherele de vacanta vor putea fi acordate de catre angajatorii din Romania, ce incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca. Contravaloarea este suportata integral de angajatori, iar sumele vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, in limita a sase salarii minime pe economie pentru fiecare angajat, pe an calendaristic, potrivit legii. „Gurile rele” ale turoperatorilor spun ca, pe fondul saraciei bugetare, statul nu a putut oferi aceasta deducere, care inseamna mai putini bani la buget. Florin Jianu ne-a raspuns insa ca impactul bugetar este, dimpotriva, unul pozitiv, adica vin bani la stat. Voucherele pot fi folosite doar pe teritoriul Romaniei, in unitatile de primire turistice sau in agentiile de turism autorizate de ANT.

 

Sursa: www.evz.ro