• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Monumentul Aripi, dedicat luptei anticomuniste, va fi inaugurat în data de 30 Mai 2016

Monumentul Aripi, dedicat luptei anticomuniste, va fi inaugurat în  data de 30 Mai 2016

Monumentului ”Aripi”, amplasat in Piata Presei Libere din Bucuresti, va fi inaugurat in data 30 mai 2016, in prezenta unor personalitati din tara si din strainatate. Acest Monument a fost construit in  memoria luptatorilor din rezistenta anticomunista din Romania si Basarabia in perioada 1945 -1989.

Astfel, Guvernul Romaniei a aprobat, normativele de cheltuieli pentru desfasurarea acestui eveniment. Finantarea cheltuielilor aferente se suporta din bugetul Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945 – 1989.

Monumentul Aripi, care va fi  amplasat in Piata Presei Libere,  a fost ridicat in semn de  recunostinta fata de victimele dictaturii comuniste din Romania, pentru a omagia demnitatea celor care s-au jertfit in lupta impotriva comunismului.

La dezvelirea si sfintirea monumentului sunt invitati reprezentanti ai Comitetului de Conducere al INTER-ASSO, organizatie internationala ce reprezinta fostii detinuti politici din Albania, Bosnia, Hertegovina, Cehia, Croatia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Slovacia si Slovenia.

Evenimentul are loc la initiativa Fundatiei pentru Democratie, a carei presedinte este Emil Constantinescu, Primariei Bucuresti si Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945 – 1989.

Monumentul "Aripi", dedicat luptei anticomuniste, este reprezentat sub forma a trei aripi realizate din otel inoxidabil, cantareste peste 100 de tone si are o inaltime de peste 20 de metri. Autorul monumentului este sculptorul Mihai Buculei, al carui tata a fost detinut politic la Aiud.

Intiativa construirii monumentul "Aripi" apartine Asociatiei Fostilor Detinuti, iar  demararea efectiva a proiectului a inceput in 2003, in urma unui concurs de solutii organizat de Ministerul Culturii, iar realizarea lui a durat foarte mult mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergura.

 

Sursa : gov.ro