• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Marii distribuitori de materiale de constructii, in atentia DIICOT

Marii distribuitori de materiale de constructii, in atentia DIICOT

Societatile Ambient SA, Arabesque SRL, Sawa SA, MM Industry SRL, Matcris Concept SRL, Okapi SRL sunt in atentia DIICOT .

Treizeci si doua perchezitii au fost facute ieri pe raza judetelor Sibiu, Cluj, Bihor, Galati si Alba la sediile sociale si punctele de lucru ale societatilor amintite in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de  evaziune fiscala si spalare de bani.

Procurorii  DIICOT sustin ca exista suspiciunea rezonabila ca in perioada 2011 – 2014, reprezentantii societatilor mentionate impreuna cu administratori ai unor societati tip ”fantoma” au constituit un grup infractional organizat specializat in savarsirea de infractiuni de evaziune fiscala prin crearea unui circuit tranzactional fara continut economic real, al carui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contributiilor la bugetul de stat.

Operatiunile de achizitie/livrare declarate si/sau inregistrate in contabilitate, in perioada 2011-2015, de catre societatile din circuit nu au avut la baza tranzactii reale, fiind create circuite scriptice de tranzactionare succesiva in lant, incercandu-se astfel disimularea realitatii fiscale prin crearea unei aparente privind existenta unor operatiuni care in fapt nu au existat, cu scopul de a crea in mod artificial TVA deductibil si de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.

In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a constatat ca societatile comerciale de tip fantoma interpuse in lantul evazionist au fost infiintate pe numele unor interpusi, persoane cu cetatenie romana si ungara, domiciliati atat in judetele Cluj si Bihor cat si in Ungaria. Societatile in cauza nu au avut angajati, nu au depus la termene toate declaratiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate in procedura de insolventa.

S-a retinut ca dupa incasarea sumelor in conturile bancare ale societatilor fantoma, parte din sume erau ridicate in numerar contra unui comision de persoane imputernicite pe conturi, fara ca acestea sa aiba vreo calitate in cadrul firmelor.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este in suma  de 50.029.306 lei.

In cauza s-a beneficiat de sprijinul  Serviciului Roman de Informatii.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Brigazii de Jandarmi Mobile Cluj.

Procurorii precizeaza ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.