• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Locuinte pentru tinerii cu venituri reduse

Locuinte pentru tinerii cu venituri reduse

Aproape 7.000 de locuinte vor fi construite de catre stat pentru a fi inchiriate de catre tinerii cu venituri reduse, pentru stabilizarea fortei de munca.

Statul are in vedere sa asigure locuinte cuplurilor/persoanelor tinere care au o calificare de nivel liceal sau academic, in vederea incurajarii stabilitatii fortei de munca calificate si evitarea migrarii acesteia in strainatate.

Locuintele  construite vor fi administrate de primarii, care vor avea obligatia repartizarii locuintelor,  inchirierii acestora cu o chirie stabilita in conditiile legii, asigurarii intretinerii si repararii pe intreaga perioada de viata a locuintelor.

Proiectul va fi implementat de Ministerul Dezvoltarii, prin Agentia Nationala pentru Locuinte, in perioada 2016 – 2020.

Costul total net estimat al proiectului este de 250 milioane euro si va fi finantat printr-un imprumut de 175 milioane euro la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, restul fiind contributia Romaniei.

In tara noastra, numarul foarte mic de unitati locative detinute de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale, coroborat cu venitul redus al tinerelor familii conduce la imposibilitatea multor tineri de a inchiria/cumpara o locuinta in conditiile pietei si ii obliga sa locuiasca in continuare cu parintii; drept urmare, suprafata locativa pe persoana si calitatea vietii scad semnificativ.

Beneficiarii finali ai locuintelor ce vor fi construite in cadrul acestui proiect sunt tineri cu varsta de pana la 35 de ani, la data depunerii cererii, salariati, care reprezinta un grup social important pentru tara din perspectiva dezvoltarii economice sustenabile.

Beneficiarii vor avea posibilitatea sa cumpere ulterior locuinta, la un pret accesibil.

Proiectul vizeaza problemele locative ale specialistilor din diverse domenii, cum ar fi cadrele didactice si medicii (care sunt lideri de opinie in comunitatile lor), deoarece numarul insuficient de specialisti (mai ales in unitatile administrativ-teritoriale mai mici) este determinat si de lipsa locuintelor disponibile.

Conditia ca locul de munca al beneficiarilor finali sa fie in aceeasi localitate in care se afla si locuinta va contribui la dezvoltarea economica a unitatii administrativ-teritoriale respective, deoarece tinerii sunt principala forta de munca activa, considera oficialii.

Astazi Guvernul urmeaza sa aprobe legea pentru aprobarea Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (Proiectul privind constructia de locuinte pentru persoanele/familiile tinere din Romania, destinate inchirierii), semnat la Bucuresti la inceputul acestui an.

Sursa www.arenaconstruct.ro