• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Legea darii in plata – dispute verbale intre initiatorul legii, bancheri si constructori

Legea darii in plata – dispute verbale intre initiatorul legii, bancheri si constructori

Presedintele tarii, Klaus Iohanis, a solicitat Parlamentului reexaminarea legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilelor ipotecate.

Motivarea presedintelui privind retrimiterea legii parlamentului a venit pe facebook : “Legea privind darea in plata este bine-venita, dar forma adoptata de Parlament, in loc sa-i ajute pe cei care au credite imobiliare, risca sa creeze noi dificultati, mergand chiar pana la imposibilitatea aplicarii ei. Terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii sunt cateva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astazi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului sa defineasca mai riguros termenii folositi, astfel incat sa fie eliminate neclaritatile si evitate confuziile."

Conform acestui proiect  de lege, persoana care a contractat creditul ( debitorul ) va putea sa cedeze bancii ( creditorului ) , proprietatea ipotecata, fara a mai putea fi urmarit nici el si nici codebitorii pentru stingerea creditului.

Acest lucru se poate face  prin trasmiterea de catre debitor a unei notificarii prin intermediul unu executor judecatoresc sau al unui notar public, iar costurile ocazionale de aceasta operatiune vor fi suportate de persoana care s-a imprumutat.

Retrimiterea legii catre parlament a creat noi dispute intre initiatorul legii, banci si constructori.

Initiatorul legii, Deputatul Daniel Zamfir, vrea ca legea sa se aplice numai persoanelor fizice si nu dezvoltatorilor imobiliari, astfel acesta a spus: "Simplu spus, cei care si-au luat credite pentru dezvoltarea de afaceri, nu beneficiaza de legea darii in plata". "Un cetatean caruia i s-a luat casa, dar i s-a pus oprire pe venituri pentru urmatorii 15-20 de ani, poate cere instantei aplicarea legii darii in plata si i se va sterge oprirea pe viitoarele venituri"a mai adaugat acesta.

Senatorii au termen pana la sfarsitul lui februarie sa discute textul trimis spre reexaminare, apoi va intra in atentia deputatilor. Pana se intorc alesii din concediu, initiatorul proiectului spun ca bancile fac presiuni inclusiv la presedintele Klaus Iohannis.

Bancile sustin ca acesta lege a limita creditarea, deoarece ar creste avansul pentru contractarea unui credit.

Astfel chiar daca legea nu a intrat in dezbatere in parlament Bancile au inceput sa ia masuri de protectie.

Prima banca care lucreaza la o procedura pentru creearea unui produs de creditare ipotecara  cu optiune de dare in plata este CEC BANK. Astfel persoana care cotracteaza un credit in cazul in care nu mai poate plati, poate ceda bunul ipotecat bancii si astfel scapa de datorii, fara a mai fi urmarit de banca. Acest credit ipotecar nu se mai aocorda la un avans  mic, acesta putand fi cuprins intre  15% si 35% din valoarea bunului ipotecat.

Tot ca masuri preventive anumite banci au decis sa renunte la pentru moment la programul Prima Casa.

Aceasta lege se pare ca nu va afecta doar sectorul bancar ci si dezvoltatorii imobiliari. Astfel acestia spun ca preturile constructiilor vor scadea si uni dezvoltatori vor intra in faliment, iar alti vor umbla la calitate si vor utilize material ieftine de proasta calitate.

Daniel Popa, country manager al Reynaers Aluminium Romania, a spus pentru HotNews  ca "Legea darii in plata va afecta piata constructiilor pentru ca numarul persoaneor care isi vor permite sa ia un credit pentru casa va fi mult mai mic. De asemenea, pretul locuintelor se va 

ajusta , iar ofertele noastre vor trebui si ele re-dimensionate. E dificil sa estimam acum cu cat anume vom ajusta preturile, dar este cert ca, daca la finele anului trecut noi speram intr-o crestere a sectorului constructiilor de 5-6%, astazi vedem un posibil recul al afacerilor. Cele mai afectate vor fi locuintele din categoria celor ieftine"

"Nu inteleg insa de ce bancile ridica atat de mult avansul la credite. Inteleg o re-dimensionare a riscului, insa opinia mea este ca sectorul bancar a reactionat disproportionat", a mai completat acesta.

Tiberiu Andrioaiei, secretarul general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC)  a spus pentru News.ro:  "Suntem si noi loviti, la fel ca bancherii. Pacat ca programe ca Prima Casa vor fi influentate negativ  iar accesul consumatorilor la credite  si in final, la locuinte, va fi mult limitat.Cea mai mare suspiciune a noastra este ca aceasta lege va ajuta unii dezvoltatori in a promova proiecte rezidentiale  in care riscul nu va mai fi controlat. Ne temem pentru asta. Si spun asta pentru ca atunci cand cererea scade, trebuie sa-ti reduci costurile. Ori, unii dezvoltatori si-ar putea reduce aceste costuri prin a construi cu materiale mai ieftine si mai ne-sigure, prin a renunta poate la unele elemente care ar putea afecta siguranta cladirilor samd.  Nu ne-am dorit si nu ne dorim aceasta lege. Vrem ca accesul la locuinte sa fie asigurat intr-o maniera predictibila si stabila. Romania are un deficit de spatii de locuit. Daca vii cu asemenea legi, in niciun caz nu rezolvi aceasta problema, ci impui si mai multe bariere".

Aceassta  lege nu este inventie Romaneasca, deci nu este unica in lume se regaseste si in SUA si in UE.

Astfel in SUA atunci cand a aparut criza imobiliara, in 2007-2010, rata persoanelor care nu au mai putut achita creditele au crescut cu 300%, iar presul imobilelor au scazut cu 20%.

In europa rata creditelor neperformante a in aceiasi perioada au crescut cu 26%, iar preturile caselor au scazut doar cu 5%.

Piata din UE nu a fost asa afectata de criza, acest lucru datorandu- se  legislatiei. In europa coditiile de crediare fiind  mai severe, astfel persoana care se imprumuta detine un procent mai mare din imobil. In acest caz riscul ca banca sa fie afectata in cazul in care piata imobiliara cade.  

In SUA in anumite state, in cazul in care persoana care a contractat creditul nu-l mai poate plati, cedeaza bunul ipotecat  bancii, fara ca acesta sa fie urmarit, iar banca isi asuma pierderea. Creditorul nu pate da in judecata debitorul. Acesta procedura se aplica in   Alaska, Arizona, California, Florida, Idaho, Minnesota, North Carolina, North Dakota, Texas, Utah, Washington.

In New York, bancherii au posibilitatea de a aleage intre  inchiderea ipotecii sau darea in judecata a persoanei  care a contractat creditul.

In europa numai in Spania functioneaza o astfel de lege. Aceasta tara  a fost cea mai afectata in perioada caderii pietei imobiliare. 

 

Sursa : imobiliare.ro