• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Klaus Iohannis - Moscheea Turceasca în faza de autorizare

Klaus Iohannis - Moscheea Turceasca în faza de autorizare

Aflat in Turcia intr-o vizita oficiala, Presedintele Romaniei, Klaus  Iohannis ,  a” confirmat” ca, construirea  moscheei turcesti in Romania se afla  in faza obtinerii autorizatiilor.

„Chestiunea este de competenta Primariei si se lucreaza la aceste documentatii” a spus Klaus  Iohannis.

Presedintele Turciei a declarat la Ankara  ca va acorda tot sprijunul pentru construirea Muftiatului musulmanilor din Romania si ca a fost oferit un teren in Bucuresti, pentru construirea unei moschei. Muftiatul se ocupa de obtinerea autorizatiilor necesare, iar Turcia este gata sa acorde tot sprijinul acestui proiect.

"La randul nostru, si noi am stabilit cateva terenuri in Istanbul unde vor putea fi construite o capela si un loc de cazare pentru pelerinii romani. Aceste aspecte le-am discutat cu prietenul meu, cu dl. Iohannis”… . Centrele culturale Yunus Emre din Romania si Institutul Cultural Dimitrie Cantermir din Istanbul au o contributie foarte insemnata la dezvoltarea relatiilor dintre popoarele noastre", a spus Presedintele Turciei.

TIKA (Agentia Turca pentru Coordonare si Cooperare – n.r.) isi desfasoara activitatea la Bucuresti de aproape un an. TIKA, in cooperare cu institutiile din Romania, si-a pus semnatura pe foarte multe proiecte in domeniul educational, cultural, al sanatatii si al sportului”

Despre constructia unei moschee la Bucuresti se discuta inca din anul 1990, insa actulaitatea realizarii acesteia a  fost readusa in discutie in anul 2015, cand premier era Victor Ponta.

Pentru comunitatea de 30.000 de romani din Istanbul  exista un lacas de cult ortodox,  Biserica Sfanta Mucenica Parascheva, care este in proprietatea  comunitatii grecesti din Turcia, dar serveste ca lacat de cult si pentru Romani.

Mentionam faptul ca printr-o hotarare de guvern s-a decis atribuirea cu titlu gratuit a unui  teren de langa Romexpo, de peste 11 mii de metri patrati,  pe o perioada de 49 de ani.Valoarea terenului atribuit de guvern este de aproximativ 4 milioane de Euro.

 Muftiatul cultului musulmanilor  va fi  o constructie impresionanta, cu o capacitate de 2.000 de persoane.