• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Impozite duble pentru terenuri

Impozite duble pentru terenuri

Terenurile intravilane vor trece de la impozitarea fixă la o nouă grilă care stabileşte un maxim şi un minim de plată în funcţie de numărul de metri pătraţi de teren, rangul localităţii în care este amplasat terenul şi zona şi/sau categoria de folosinţă a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local. Această prevedere este inclusă în proiectul Noului Cod Fiscal elaborat de Guvern, proiect aflat în dezbatere publică până săptămâna viitoare.

Astfel noul impozit se calculează înmulţind suprafaţa terenului cu valoarea corespunzătoare zonei. Preţurile variază de la intervalul 8.282 – 20.706 lei pe hectar de teren intravilan pentru un teren într-o zonă A din cadrul unei localităţi de rang 0 şi 142 – 356 lei pe hectar pentru un teren dintr-o zonă D a unei localităţi de rang V.

În prezent, valoarea impozitului se calculează pornind de la o valoare fixă de 10.353 lei pe hectar pentru terenurile din zona A, rang  0 şi 178 de lei pe hectar pentru terenurile din zona D, rang V, fapt ce ar putea duce la impozite duble în funcţie de deciziile consiliilor locale.

Impozitul pe teren se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv. Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe teren, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie inclusiv, a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

În cazul în care contribuabilul deţine mai multe terenuri acesta va plăti un impozit cumulate, se mai arată în proiectul Codului Fiscal.

Sursa