• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Evaluatorii schimba regulile si pregatesc o baza de date cu proprietatile imobiliare lasate ca garantie pentru creditele bancare, in colaborare cu BNR

Evaluatorii schimba regulile si pregatesc o baza de date cu proprietatile imobiliare lasate ca garantie pentru creditele bancare, in colaborare cu BNR

Evaluatorii proprietatilor care sunt cumparate prin credit bancar vor transmite Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) informatii privind tipul proprietatii, suprafata, localitatea, valoarea de piata pentru a fi incluse intr-o baza de date, ca parte a unui proiect cu BNR.

Reguli pentru evaluarea garantiilor "Am convenit cu BNR sa facem o baza de date gestionata de ANEVAR, in care fiecare evaluator care va lucra un raport de evaluare pentru o banca va transmite niste informatii neconfidentiale care vor fi colectate, precum tipul proprietatilor si valoarea estimata. Incercam in septembrie sa avem un program pilot pus la punct, am vrea sa fie functional de anul viitor", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, presedintele ANEVAR, Adrian Vascu. Riscuri mai mici pentru garantiile colaterale Scopul realizarii bazei de date este ca toate evaluarile realizate pentru banci sa se regaseasca in acelasi loc, dar si monitorizarea calitatii rapoartelor de evaluare, transparentizarea activitatii si minimizarea riscurilor privind garantiile colaterale. Baza de date nu va cuprinde tranzactiile in sine, ci date precum tipul proprietatii evaluate, suprafata, localitatea unde se afla proprietatea respectiva, probabil si codul postal, valoarea de piata data de evaluator, data evaluarii si opinia evaluatorului.

Aceasta va functiona pe site-ul ANEVAR si va fi accesibila fiecarui evaluator pentru a-si vedea inregistrarile, dar si bancilor - pentru propriile evaluari. Evaluatorul va completa un formular online in care va introduce valoarea estimata a proprietatii, iar in urma trimiterii acestuia va primi un mesaj automat cu un ID al tranzactiei si valoarea imobilului introdusa, pe care o raporteaza bancii mai departe. Indici de evolutie si analize periodice "Va fi foarte utila pentru ca, pe de o parte, daca vor exista suspiciuni la evaluari, se va vedea mult mai usor si vom putea sa luam masuri, iar pe de alta parte, baza de date va putea sa conduca la o analiza atenta a relatiei evaluatorilor cu toate bancile. Vor putea fi extrasi indici de evolutie, va permite analize periodice pe aceleasi tipuri de proprietati, iar orice informatii care pot fi stranse la un loc si analizate sunt utile", a spus Vascu.

El a precizat ca nu s-a stabilit daca vor fi introduse date si retroactiv, urmand sa fie puse la punct toate detaliile in perioada urmatoare. Noile standarde, de la 1 iulie ANEVAR a elaborat primul set de standarde de evaluare adaptate pietei din Romania, care vor deveni obligatorii de la 1 iulie. Acestea incorporeaza Standardele Internationale de Evaluare, sunt in conformitate cu Standardele Europene de Evaluare (EVS) si contin si alte standarde si ghiduri metodologice suplimentare, elaborate de Asociatie. "De exemplu, doua dintre noile ghiduri se refera la determinarea valorii impozabile a unei cladiri si respectiv la determinarea valorii pe termen lung a bunurilor imobile in cazul emiterii de obligatiuni garantate cu creante si au fost elaborate la solicitarea autoritatilor de reglementare din domeniu, respectiv Ministerul de Finante si Banca Nationala a Romaniei.

Aceste doua standarde vor intra in vigoare imediat ce autoritatile competente vor emite cerintele legale in acest sens", a afirmat Vascu. De asemenea, asociatia mai are in lucru un standard de evaluare pentru creditarea ipotecara in conformitate cu directiva UE privind creditul ipotecar (MCD) si cu recomandarile Bancii Centrale Europene. ANEVAR are 4.200 de membri titulari si 300 de companii afiliate. Dintre acestia, 750 de evaluatori participa la un interviu pentru a deveni experti judiciari, posibilitate acordata de legislatie membrilor asociatiei.

 

Sursa: www.adevarul.ro