• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Eficienta Energetica a producatorului de aluminiu ALRO

Eficienta Energetica a producatorului de aluminiu ALRO

Alro investeste in reducerea dependentei energetice Slatina, 13 iunie 2016 – Alro S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”), cel mai mare producator de aluminiu din Europa continentala (exceptand Rusia si Peninsula Scandinava) are un program de investitii de peste 53 de milioane de dolari, in 2016. Acesta este axat pe cresterea eficientei energetice si a echipamentelor, extinderea portofoliului, cresterea competitivitatii si a calitatii produselor.

“Alro a avut o strategie constanta de scadere a consumurilor de energie, pentru a ne mentine eficienta operationala pe o piata internationala extrem de competitiva”, a declarat Gheorghe Dobra, director general al Alro. “Investitiile pe care le-am facut, atat in echipamente, cat si in cercetare, ne-au permis sa atingem unul dintre cele mai inalte niveluri de eficienta energetica posibile in industria aluminiului. In aceste conditii, solutia pentru reducerea suplimentara a consumului a fost investitia in sectia de reciclare a deseurilor de aluminiu, a carei capacitate intentionam sa o extindem in aces an”.

Compania a inclus in programul de investitii pentru 2016 majorarea capacitatii de procesare a deseurilor, de la Turnatoria ECO, in asa fel incat aceasta sa ajunga la 90.000 de tone pe an. In plus, Alro investeste si in cresterea eficientei energetice a proceselor existente. Masurile, parte din planul de eficienta energetica al companiei, au fost agreate cu auditorul de eficienta energetica acreditat si notificate catre autoritatile competente. In cadrul acestui program, Alro va pune in functiune o linie noua de procesare a deseurilor de aluminiu, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an.

Compania a construit o sectie noua, Topitoria ECO, pentru a asigura o parte din aluminiul lichid din surse alternative, inlocuind partial, aluminiul produs prin procesul de electroliza, in cadrul caruia este necesar un consum semnificativ de energie electrica. Aceasta in conditiile in care, datorita investitiilor 2 realizate in ultimii 10 ani, Alro a atins 99% din eficienta maxima posibila pentru sectorul de electroliza. Acest rezultat este prezentat de studiul “Eficienta energetica si emisii de gaze cu effect de sera: Scenarii posibile pentru industria aluminiului”, publicat, anul trecut, de Joint Research Center, la solicitarea Comisiei Europene. Acesta subliniaza ca Alro a implementat trei din patru faze posibile pentru optimizarea procesului de electroliza si s-a clasat pe locul patru, din 18 combinate din Europa.

Pe langa proiectele de eficienta energetica, Alro investeste, in 2016, si in extinderea portofoliului de clienti, prin cresterea capacitatilor de productie de la sectorul de aluminiu procesat (table tratate termic, produse placate), precum si in asigurarea continuitatii si sigurantei proceselor tehnologice ale companiei.

In primul trimestru al acestui an, Alro a inregistrat un profit net ajustat* de 41 de milioane de lei, comparativ cu 23 de milioane de lei, in perioada similara din 2015. Cifra de afaceri a companiei a fost de 564 de milioane de lei, in scadere de la 598 milioane de lei, in perioada similara din 2015.

 In T1, pe segmentul de aluminiu primar, Alro a inregistrat vanzari mai mari cu 23%, in special datorita livrarilor de bare si de sarma, care au crescut cu 4.500 de tone si, respectiv cu 2.500 de tone. In cadrul segmentului de aluminiu procesat, vanzarile au crescut din punct de vedere cantitativ cu 4%, datorita livrarilor de benzi si table subtiri, care au fost cu 1.000 de tone mai mari comparativ cu T1 2015.

Profitul net al Alro a crescut, in T1, la 27 milioane de lei, de la 6 milioane de lei, in primul trimestru al lui 2015, o influenta importanta venind din diferentele de curs valutar aferente reevaluarii imprumuturilor bancare denominate in valuta.

* Rezultatul net ajustat reprezinta rezultatul net plus/(minus) cheltuiala/(venit) cu/din deprecierea imobilizarilor, plus/(minus) pierdere/(castig) din instrumente financiare derivate care nu se califica pentru aplicarea contabilitatii de acoperire a riscurilor, plus/(minus) cheltuieli/(venit) cu/din impozitul pe profit amanat.

Avand in vedere impactul semnificativ generat de marcarea la piata a instrumentelor financiare derivate care nu se califica pentru contabilitatea de acoperire, incepand cu primul trimestru al anului 2013, Conducerea Companiei a decis ca indicatorul, Rezultat net ajustat reprezinta un indicator mult mai relevant pentru a urmari performanta financiara a Companiei.

Cifrele pentru Alro S.A. incluse in acest comunicat de presa reprezinta rezultate financiare trimestriale si sunt raportate in conformitate cu Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1286/2012 cu modificarile ulterioare, care este in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) adoptate de Uniunea Europeana, cu exceptia IAS 21 Efectele variatiei cursurilor de schimb valutar cu privire la moneda functionala.

 

Sursa :  www.bvb.ro