• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Cumpararea unei locuinte sau statul in chirie?

Cumpararea unei locuinte sau statul in chirie?

In Romania, chiria la un apartament poate fi mai scumpa decat o rata. Concluzia logica ar fi ca este mai rentabil sa cumperi decat sa stai cu chirie, insa din punct de vedere financiar si ca influenta asupra stilului de viata inchirierea este adesea o decizie mai inteleapta. 

„A inchiria cand poti sa dai aceeasi bani pe rata inseamna sa arunci bani pe fereastra”, „a inchiria inseamna sa nu ai niciodata siguranta unui acoperis deasupra capului” si ”sa nu ai un activ de valoare ce poate fi vandut pe multi bani la nevoie. In multe cazuri, aceste supozitii atat de populare nu sunt decat jumatati de adevar - in realitate visul cumpararii unei case s-a transformat in cosmar.

Tocmai libertatea pe care o ofera chiria se poate transforma in ani intr-un mare avantaj economic.

Chiriasul care a obtinut un loc de munca mult mai banos in alt oras nu trebuie decat sa-l anunte pe proprietar cu o luna sau doua inainte de a pleca si in cel mai rau caz, pierde depozitul egal de obicei, cu valoarea chiriei pe o luna. Pierderea lui se ridica astfel la 200 sau 300 sute de euro, sau ceva mai mult in cazul chiriilor din nordul Capitalei de pilda.

Cel care a cumparat casa in rate insa, daca vrea sa plece la un salariu mai bun, trebuie sa cedeze creditul si sa piarda de obicei bani sau sa plateasca tot imprumutul. Nu numai ca are de scos deodata o suma mare din buzunar, dar daca piata imobiliara este in scadere pentru a gasi cumparator va trebui sa vanda la un pret cu mii sau zeci de mii de euro mai mic decat cel la care a cumparat casa.

Achizitia nu numai ca-l leaga pe proprietar de un loc anume dar ii leaga si banii.

De asemenea, un credit implica si un avans mare, din nou de ordinul miilor sau zecilor de mii de euro. Sunt bani lichizi ce merg intr-un bun nelichid, ce nu poate fi transformat imediat in bani la nevoie. Asa se face ca debitorul nu foarte instarit se poate trezi ca si-a facut credit, dar nu mai are bani de urgente medicale, de repararea masinii si s-au dus si economiile ce l-ar putea acoperi o vreme daca e concediat. Fara rezerve poate apela la alte tipuri de credite pe termen mai scurt si cu dobanzi mai mari iar in anumite cazuri, poate chiar pierde casa cu tot cu banii platiti deja.

Este un risc mare pentru omul de rand in cazul caruia achizitia casei este oricum un efort. Chiar si pentru proprietarii bogati in schimb, achizitia unei case nu e totusi cea mai rentabila miscare. Casele sunt active destul de sigure si datele arata ca intr-adevar in timp se scumpesc deci pot fi vandute cu profit dupa cateva decenii.

Scaderea pretului de cumparare din cel de vanzare nu arata insa tot adevarul - in acei zeci de ani cand casa s-a scumpit, intretinerea ei a costat enorm. Robert Shiller, un economist cunoscut de la Yale a calculat ca in America de pilda intre 1890 si 2004, deci mai bine de un secol, pretul real al caselor a crescut cu doar 0,4% (superimpose 0,4%) si procentul infim nu include nici taxele de proprietate, nici varuielile, nici reparatiile si nici asigurarile.

Specialistii de la Investopedia spun ca pentru cel care are bani de avans si de rate, ar putea fi mai bine sa stea in chirie - banii de rata platesc chiria, iar avansul e investit in ceva mai profitabil.

 

Sursa : Digi24.ro