• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Cum sa economisim energie fără a reduce confortul

Cum sa economisim energie fără a reduce confortul

Cu totii ne dorim sa avem facturi mai mici pe timpul iernii, astfel a va prezentam in cele ce urmeaza cateva idei de a scadea consumul de energie, fara a fi nevoie sa reducem confortul. 

Sa mentinem temperatura cat mai scazuta in timpul iernii, bineinteles fara sa sesizam vreun disconfort. Studiile au aratat ca fiecare grad in plus dupa temperatura de 19 grade Celsius inseamna cresterea facturii cu 8% in unele cazuri.

Pentru a reduce costurile incalzirii centrale, trebuie in primul rand sa va asigurati ca locuinta dumneavoastra este izolata corespunzator. Desi cele mai multe apartamente sunt in prezent izolate prin exterior, cea mai mare cantitate de caldura se pierde prin imbinarile ferestrelor, deci asigurati-va ca sunt izolate corespunzator. Se estimeaza ca izolarea optima a unui apartament poate reduce costurile de incalzire cu pana la 50%.

Tot pentru a reduce pierderile de caldura, este indicat sa izolati tevile si conductele care trec prin spatii neincalzite si prin care circula apa calda sau agentul termic folosit. Acestea ar putea fi holuri, magazii sau subsoluri.

Setati temperatura maxima a apei incalzite de centrala la un nivel optim astfel incat sa nu fie nevoie sa o combinati cu apa rece, intrucat incalzirea apei de consum necesita cel mai mare volum de gaz in cazul unei centrale.

Aerisirea caloriferelor este poate cea mai simpla si mai facila metoda de a reduce costurile facturii de gaze, insa din pacate aceasta nu functioneaza in toate cazurile. Cu toate acestea, orice consumator de gaze ar trebui sa verifice instalatiile si aparatele care folosesc gaz pentru a functiona.

Bine de ştiut!
  • pe parcursul exploatării sistemelor de încălzire cu centrale termice, instalaţiile de apă caldă suferă depuneri de piatră (calcaroase) care vă pot afecta buna funcţionare a instalaţiei termice;

  • componentele instalaţiei termice sunt solicitate pentru că trebuie să funcţioneze la alţi parametri decât cei standard;

  • consumul de gaze naturale al centralei termice creşte, fiind nevoie de un surplus de putere pentru funcţionarea acesteia.

  • tilizaţi termostate de cameră pentru a menţine o temperatură constantă şi pentru a solicita mai puţin centrala termică.

  • Reglaţi temperatura pentru un consum eficient: 19-20°C în sufragerie, 17-18°C în dormitoare  şi 22°C în baie. Un singur grad în plus poate mări consumul cu până la 17%. 

  • Aerisiţi locuinţa timp de 15 minute în fiecare zi pentru a elimina excesul de umiditate. O cameră uscată se încălzeşte mai repede.

Sunteti gata sa reduceti facturile ?