• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Cum poti sa-ti cumperi casa fara credit de la banca

Cum poti sa-ti cumperi casa fara credit de la banca

Tot mai multi romani accepta sa-si vanda in rate casele, apartamentele sau terenurile, direct clientilor, fara interventia bancii. Vor un avans de 10-20 de mii de euro, iar restul sumei poate fi achitata in 10 ani.

Cumparatorii sunt dispusi sa suporte un pret mai ridicat, in loc sa dea aceeasi bani pe comisioane bancare si dobanzi. Iar sistemul de rate la proprietar este legal, sustin notarii, care incheie zeci de asemenea contracte, in fiecare luna.

Cum functioneaza sistemul de "rate la proprietar"? Pentru un apartament de 60 de mii de euro, de exemplu, dupa avansul de 10.000 de euro, clientul se poate muta in el. Continua sa plateasca rate fixe, fara dobanda sau comisioane, timp de 3-5 sau chiar 10 ani, depinde de cata rabdare are proprietarul. Pentru acesta din urma, avantajul este ca poate cere un pret mai mare decat cel de pe piata.

"Contractul este la fel cu unul clasic de vanzare-cumparare. In el se trece numarul ratelor si valoarea avansului. Titlul de proprietate se poate dobandi de la inceput sau la finalul platii ratelor, depinde de cum stabilesc partile", a declarat pentru protv.ro Miruna Popescu, purtatorul de cuvant al Uniunii Notarilor din Romania.

Acest sistem de plata este din ce in ce mai intalnit in anunturile postate de proprietari pe Internet. Poate si pentru ca majoritatea romanilor nu au rabdare sa tina imobilul la vanzare mai mult de o jumatate de an, sustin expertii imobiliari.

Nistor Bocaneala, broker imobiliar: "Clientii de la noi vor sa vanda acum - intr-o saptamana, doua, maximum 6 luni, si la un pret enorm, pe cand in occident proprietarii merg chiar ei la vizionari de case asemanatoare cu ale lor, prospecteaza piata, se informeaza”.

Cresterea numarului de tranzactii de acest fel se adauga la trendul general de revigorare usoara a pietei imobiliare de la noi, demonstrat de statisticile notarilor si cele de la Agentia de cadastru.