• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Cinematografele din sectorul 1 ar putea fi reabilitate

Cinematografele din sectorul 1 ar putea fi reabilitate

Primaria Sectorului 1 desfasoara demersuri pentru aducerea celor 9 cinematografe si gradini din sector in patrimoniul comunitatii locale in vederea reabilitarii acestora.

Viceprimarul Vasile Motoc a declarat: „Punerea in siguranta a cladirilor de interes public din Sectorul 1 este o prioritate a administratiei locale. Avem si disponibilitatea si resursele financiare pentru a consolida si reabilita cinematografele din aceasta zona administrativa, asa cum am procedat cu majoritatea scolilor, spitalelor si sediilor administrative pe care le administram. Solicit Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor transferarea in regim de urgenta a cinematografelor din Sectorul 1 in administrarea primariei, pentru ca ele trebuie sa apartina comunitatii locale.”

Cele 9 cinematografe si gradini din Sectorul 1 se afla in prezent in administrarea Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor (RADEF), unele dintre acestea aflandu-se intr-o stare avansata de degradare.

Administratia Sectorului 1 solicita RADEF, institutie aflata in subordinea Ministerului Culturii, sa predea cinematografele, inclusiv documentele si bunurile mobile ale acestora, in administrarea Consiliului Local al Sectorului 1. Autoritatea locala isi propune sa reabiliteze si sa consolideze, acolo unde este cazul, cladirile cinematografelor pentru a fi redate circuitului cultural.

Primaria Sectorului 1 a inceput inca din anul 2009 demersurile pentru trecerea cinematografelor in administrarea Consiliului Local. In conformitate cu prevederile Legii nr. 303/2008, prin care s-a modificat Ordonanta Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, RADEF trebuia sa predea Consiliului Local Sector 1 toate cinematografele din aceasta zona administrativa pana la data de 3 iulie 2009.

Prin urmare, in 2009 Consiliul Local Sector 1 a chemat in judecata RADEF. A castigat in prima instanta procesul, dar prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 47/2011, Executivul a abrogat prevederile legale privind transferul cinematografelor catre consiliile locale. Ca urmare, recursul RADEF a fost admis si cererea Consiliului Local Sector 1 a fost respinsa de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In anul 2013, prin decizia 19, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala Ordonanta data de Guvern in 2011. In consecinta, Consiliul Local Sector 1 a chemat din nou in judecata RADEF care a fost obligata de Curtea de Apel Bucuresti sa predea cele noua cinematografe si gradini cinematografice. RADEF a formulat recurs, care se judeca in prezent la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 

Sursa : arenaconstruct.ro