• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Bucureștii Noi: Cartierul cu toate blocurile reabilitate termic

Bucureștii Noi: Cartierul cu toate blocurile reabilitate termic

In toate blocurile cartierului Bucureștii Noi din Sectorul 1 al Capitalei. Primăria Sectorului 1 a finalizat, gratuit pentru cetățeni, lucrările de anvelopare la toate cele 32 de blocuri din cartierul Bucureștii Noi.

Astfel, în premieră în Capitală, toate persoanele care locuiesc în blocurile acestui cartier se vor bucura la iarnă de beneficiile reabilitării termice: facturi mai mici la întreținere, reducerea risipei de resursă energetică și clădiri cu un aspect urbanistic plăcut.

"Primăria Sectorului 1 își  va îndeplini angajamentul față de cetățenii din această zonă administrativă și va reabilita termic, gratuit, toate blocurile eligibile de a intra în acest program. După exemplul cartierului Bucureștii Noi, rând pe rând, toate zonele Sectorului 1 se vor bucura în totalitate de avantajele reabilitării termice. La sfârșitul anului 2016, vom fi prima comunitate din România cu toate blocurile eficiente energetic", afirmă Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Aproape 160 de blocuri reabilitate termic în primele nouă luni ale anului

În 2014, Primăria Sectorului 1 și-a propus reabilitarea termică a 190 de blocuri din această zonă administrativă. Până la mijlocul lunii septembrie, administrația locală a finalizat anveloparea la 158 de blocuri, iar lucrările la alte 22 de imobile se află în diverse stadii de execuție. Până la sfârșitul acestui an, locatarii din peste 800 de blocuri vor locui în imobile performante energetic. Administrația locală și-a propus ca, până la sfârșitul anului 2016, Sectorul 1  să devină prima comunitate locală din România în care toate blocurile eligibile de a intra în acest program să fie reabilitate termic.

Pentru finalizarea programului de reabilitare termică, Primăria Sectorului 1 a semnat, la sfârșitul lunii iulie, un nou acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiții (BEI) în valoare de 136,5 milioane de euro. Acordul a fost semnat la Luxemburg de către Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, și Vicepreședintele BEI, Mihai Tănăsescu, în prezența Președintelui BEI, Werner Hoyer. Din banii alocați ca urmare a acestui nou acord se vor termoizola ultimele 200 de blocuri, cu aproximativ 10.000 de apartamente, rămase nereabilitate.

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor, administrațiile locale pot introduce în programul de anvelopare numai blocurile care sunt construite între anii 1950 și 1990 și în care există asociație de proprietari legal constituită.


În funcţie de energia consumată pentru încălzire, climatizare sau iluminat, clădirea primeşte un indicativ pornind de la A - eficienţă energetică ridicată - până la G - eficienţă energetică scăzută. Inainte de reabilitare aproximativ 40 % din apartamente se incadrau in clasa energetica C iar 59 % in clasa energertica B. Dupa reabilitare aproximativ 50 % din aceste blocuri vor urca cu cel putin o clasa energetica.

Reabilitarea termică – principala măsură anti-criză în Sectorul 1

Programul de reabilitare termică a blocurilor – "Iarna va fi ca vara!" este una dintre cele mai eficiente investiții pe timp de criză. Acest proiect stimulează piața construcțiilor, creşte economiile cetăţenilor prin scăderea costurilor de întreţinere a locuinţei şi reduce risipa de resursă energetică. Pe lângă beneficiile de ordin economic, prin programul de reabilitare, comunitatea Sectorului 1 va locui într-o zonă coerentă din punct de vedere urbanistic și estetic.

În plus, imobilele din Sectorul 1 reabilitate termic reprezintă o veritabilă reuşită energetică. Toate imobilele anvelopate din această zonă administrativă primesc certificate energetice clasa A sau B, în funcţie de starea iniţială a imobilului stabilită în urma auditului energetic, în condiţiile în care majoritatea imobilelor din Bucureşti se încadrează în clase cu eficienţă energetică scăzută.

 

SURSA: www.primariasector1.ro