• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Boom Imobiliar : peste 1600 apartamente noi in zona Orhideea - Politehnica

Boom Imobiliar : peste 1600 apartamente noi in zona Orhideea - Politehnica

Oferta de apartamente noi, in ansambluri rezidentiale situate in zona Orhideea – Politehnica a explodat, pe masura ce planurile anuntate de developerii de spatii de birouri au inceput sa prinda contur.

In zona Orhideea-Politehnica se afla in diverse faze de avizare si constructie opt mari proiecte de birouri, dezvoltate de CA Immo, Forte Partners, Sema Parc si Vastint (Ikea) ce vor totaliza peste 170.000 mp spatii de birouri. Acestea vor fi gata pe etape, incepand din a doua parte a lui 2016 si pana in 2018, potrivit datelor analizate de ESOP.

Mirela Raicu, manager al Diviziei de Birouri Corporate la ESOP Consulting l CORFAC International, a precizat: ”Dezvoltarea zonei de centru-vest – initial demarata  in 2006 si amanata din cauza aparitiei crizei – este una fireasca, avand in vedere ca vorbim de o locatie situata in imediata apropiere a Politehnicii, un mediu universitar deosebit de important pentru majoritatea companiilor din domeniul IT & C (companii implicate in 47% din tranzactiile de birouri in 2015), si in apropierea celui mai mare campus studentesc din tara, Regie.”

Primul mare chirias care a optat pentru acest nou pol de birouri din zona Orhideea Semanatoarea este operatorul IT&C Misys, care a preinchiriat un spatiu de birouri de 8.000 mp in cladirea de birouri Orhideea Towers, tranzactia fiind incheiata la inceputul acestui an.

Al doilea mare chirias anuntat pentru aceasta zona este BCR, care a preinchiriat aproape 20.000 mp in complexul The Bridge.

Chiriile spatiilor de birouri din zona Orhideea-Grozavesti variaza intre 14-16 euro/mp pentru spatiile de clasa A si respectiv 12-13 euro/mp pentru spatiile de calitate A-/B+.

In urmatorii doi ani, stocul de locuinte noi va depasi 2.500 unitati in zona

Angajatii firmelor care se vor muta in aceste spatii de birouri vor avea de unde alege locuinte aproape de birou.

Un total de peste 1.600 unitati se afla deja in lucru in varii stadii de dezvoltare in zona Orhideea –Grozavesti-Vasile Milea, in sapte mari ansambluri rezidentiale – 20th Residence, Onix Residence, Exigent One, Cotroceni Residence, Politehnica Park, Grozavesti Splai Residence si Novum Invest Residence. La acestea se adauga peste 200 de alte apartamente de vanzare in proiecte mai mici, pe stradute adiacente Splaiului Independentei.

La oferta de inchiriere mai intra si un stoc de 500-600 locuinte noi cumparate de investitori in ultimii ani (din cele peste 1.000 unitati, date in folosinta in alte cateva proiecte printre acestea fiind Orhideea Gardens, 19th Residence etc.)

Majoritatea apartamentelor de vanzare se incadreaza la Prima Casa  

Cele mai multe apartamente in constructie si la vanzare au suprafete mici si finisaje medii, sunt tip studio sau cu doua camere, compartimentate special pentru tineri, iar preturile pornesc de la 43.900 euro +TVA (un studio cu o suprafata de 43,9 mp construiti intr-un din ansamblurile rezidentiale).

Exista insa si apartamente tip penthouse, de peste 150 mp, situate la ultimul etaj, care trec si de 200.000 euro + TVA.

O garsoniera noua, complet mobilata, in aceasta zona se inchiriaza cu 300-400 euro/luna, un apartament nou cu doua camere intre 400 si 700 euro/luna, iar un apartament cu trei camere intre 500 si 800 euro/luna.

In acest moment, oferta de garsoniere noi la inchiriere este foarte scazuta, mult mai mare fiind oferta de apartamente de 2 si de 3 camere.

Noi oportunitati pentru dezvoltatori?

Dezvoltarea pietei birourilor prin astfel de proiecte, pretabile exigentelor marilor companii, deschide oportunitati noi inclusiv pe piata rezidentiala.

”Daca pana in prezent majoritatea proiectelor au fost structurate fie de lux –in zona Orhideea-Plevnei, cum a fost Orhideea Gardens, fie  avand in vedere clientul-student, in zona Politehnicii, din acest an o noua categorie de cumparatori va intra in atentia dezvoltatorilor si anume tinerii care lucreaza in corporatii, cu exigente mai ridicate si posibilitati financiare mai mari decat studentii, dar care au insa bugete prestabilite, majoritatea care se incadreaza in Prima casa”, considera Alexandru Petrescu de la ESOP Consulting l CORFAC International.

 

Sursa : www.arenaconstruct.ro