• 0785.224.432 - CERTIFICATE ENERGETICE

Acum e momentul sa iti cumperi casa. Preturile sunt la nivelul anului 2006

Acum e momentul sa iti cumperi casa. Preturile sunt la nivelul anului 2006

Preturile locuintelor s-au redus in medie cu 8,5% pe an, de la momentul de varf al pietei imobiliare, consemnat in trimestrul al doilea al anului 2008, cumuland o contractie totala de 41%, astfel ca nivelurile actuale sunt similare cu cele din 2006, potrivit Eurobank Property Services (EPS).

Indicele rezidential EPS arata ca in primul trimestru din 2014 preturile rezidentiale la nivel national au scazut cu 2% fata de trimestrul precedent, dupa o crestere trimestriala anterioara pozitiva. Fata de primul trimestru din 2013, preturile s-au redus cu 0,6% (de la an la an), ceea ce indica o piata stabilizata, mai ales daca se ia in considerare tendinta sezoniera de a avea preturi reduse in sezonul rece.

"De la momentul de varf al pietei imobiliare, consemnat in cel de-al doilea trimestru al anului 2008, preturile rezidentiale la nivel national au inregistrat scaderi medii anuale de -8,5%, cumuland o scadere totala de 41%, preturile actuale fiind la nivelul celui de-al doilea si celui de-al treilea trimestru din 2006, chiar inainte de «bula imobiliara»", se arata intr-un comunicat al EPS.

Analiza pe zone ale Capitalei arata ca preturile pentru zona centrala au ramas stabile in primul trimestru al anului, dupa o fluctuatie a indexului in trimestrele anterioare, si au inregistrat o crestere de 2,5% fata de primul trimestru din 2013 (de la an la an), stabilind o tendinta de crestere a pietei de top la nivel national pentru o perioada de peste un an.

Pe de alta parte, preturile pentru zona periferica a Bucurestiului au continuat sa inregistreze scaderi mai mari decat nivelul national, ajungind pana la 2,3% in perioada mentionata. In mod similar, preturile rezidentiale din Ilfov s-au redus cu 2,1% fata de primul trimestru din 2013 (de la an la an).

Cea mai semnificativa crestere a preturilor rezidentiale la nivelul diviziunilor regionale ale indexului rezidential EPS este inregistrata de partea de nord, cu o crestere a preturilor de 2% fata de trimestrul precedent si de 5,6% (de la an la an) fata de perioada similara a anului precendent, avand o tendinta consecventa de crestere incepand cu mijlocul lui 2012. Zona de nord este diviziunea cu cele mai mici preturi rezidentiale la nivel national si cresterea recenta poate fi explicata prin faptul ca ajustarea preturilor a fost inceputa inaintea celorlalte diviziuni.

Si in centru preturile au crescut cu 2% de la an la an, fara fluctuatii semnificative ale indexului. Moldova si Muntenia au inregistrat, de asemenea, un comportament stabil al preturilor timp de mai multe trimestre. Cele mai abrupte scaderi de preturi au fost inregistrate de diviziunea vest (3,8%), urmata de Sud si de Bucuresti & Ilfov. Restul diviziunilor prezinta un index cu reduceri moderate de preturi.

Dintre marile orase regionale ale Romaniei, Ploiesti a inregistrat cea mai mare crestere a preturilor rezidentiale, cu o rata de 7,5%, fata de perioada similara a anului precent, acesta fiind urmat de Brasov, Constanta si Galati. Cele mai abrupte scaderi de preturi in aceeasi perioada au fost inregistrate de Braila, Oradea si Craiova, desi in cazul primelor doua orase evolutiile inregistrate de index par sa fi fost afectate de fluctuatii aleatorii. Restul oraselor prezinta preturi stabile.

Dintre tipurile de proprietati analizate de indicele rezidential EPS, apartamentele au avut performante sub nivelul mediu, atat in Bucuresti, cat si la nivel national, fata de acelasi trimestru al anului trecut. Proprietatile noi din Bucuresti au ramas relativ stabile in ultimele 4 trimestre, iar la nivel national proprietatile noi au fost afectate mai puternic in comparatie cu indicele national general.

Eurobank Property Services este o subsidiara a grupului Eurobank

Numarul de autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale, in crestere. Circa 7.000 de avize, la 3 luni

Autorizatiile de constructie pentru cladiri rezidentiale au inregistrat o crestere in primul trimestru al anului, ajungand la circa 7.000 de avize eliberate, a anuntat Institutul National de Statistica. Numarul de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale a crescut in primul trimestru cu 1,4%, la 6.967 de autorizatii, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS), relateaza Mediafax.ro.

Cresteri s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (+215 autorizatii), Vest (119), Sud-Est (86) si Nord-Vest (41). Numarul de autorizatii de construire a scazut in Sud-Muntenia (-174 autorizatii), Sud-Vest Oltenia si Centru (68 fiecare) si Nord-Est (57).

In luna martie 2014 s-au eliberat 3.207 de autorizatii pentru construirea de cladiri rezidentiale, din care 63,8% sunt pentru zona rurala. Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (+208 autorizatii), Sud-Est si Sud-Muntenia (151 fiecare), Nord-Est (138) si Nord-Vest (119).

In luna martie 2014 fata de aceeasi luna a anului precedent, se remarca o crestere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale (+158 autorizatii), crestere reflectata in urmatoarele regiuni de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov (+161 autorizatii), Sud-Est (62), Vest (56) si Nord-Vest (26).

Scaderi au fost in Sud-Muntenia (-75 autorizatii), Centru (-48), Sud-Vest Oltenia (-19) si Nord-Est (-5).

Primaria Capitalei avizeaza administrativ viitorul Parc Natural Vacaresti

Zona naturala situata pe arealul Lacului Vacaresti din Bucuresti, care are o suprafata de 183 de hectare si care ar putea deveni viitorul Parc Natural Vacaresti, va fi avizata administrativ de consilierii generali ai Capitalei, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a sedintei CGMB de marti.

 Parcul Natural Vacaresti urmeaza sa obtina statutul de arie naturala protejata de interes national. Pentru acest lucru este necesara o hotarare de guvern care va cuprinde atat Studiul de Fundamentare Stiintifica si avizul Academiei Romane, cat si hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), potrivit Mediafax.

In raportul de specialitate al proiectului inclus pe ordinea de zi a sedintei CGMB de marti se precizeaza ca statutul de arie naturala protejata contribuie la conservarea unor habitate naturale importante sub aspect floristic si faunistic si la mentinerea caracterului perisagistic si recreativ.

"Zona naturala situata pe arealul Lacului Vacaresti, cu o suprafata de 183 de hectare pe teritoriul Sectorului 4, cuprinsa intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Dambovitei, a favorizat aparitia unui ecosistem natural, specific unei delte, cu o vegetatie cuprinzand sute de specii de plante si o bogata diversitate avifaunistica", se precizeaza in expunerea de motive a proiectului de hotarare.

In Delta Vacaresti, asa cum a mai fost numita zona, se afla sute de specii de plante, dar si peste 90 de specii de pasari si mamifere precum vidra sau vulpea. Potrivit documentului, intrucat, in prezent, zona Lacului Vacaresti, se confrunta cu interventii antropice ce pot afecta biodiversitatea si pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturala protejata, care asigura atat conservarea habitatelor si speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cat si mentinerea caracterului peisagistic si recreativ.

In 2012, de Ziua Internationala a Mediului, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb, insotita de Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei in Romania, a anuntat ca Lacul Vacaresti va fi arie protejata, "botezul" fiind facut in natura. Cele aproximativ 180 de hectare din sectorul 4 ar putea astfel deveni Delta Capitalei, proiectul fiind similar cu cel al unei zone de acelasi fel din Buenos Aires, numita Costanera Sur.

"Ministerul Mediului va intreprinde toate masurile legale si toate procedurile conform dispozitiilor legale si a normelor Uniunii Europene pentru instituirea ariei protejate naturale (...). Asta inseamna ca urmatorii pasi vor fi sustinuti prin studiul stiintific din partea ONG-urilor, a mediului stiintific si academic, care sa constituie baza pentru hotararea de Guvern ce va fi adoptata in urmatoarele luni si care, conform legii, va institui aria protejata", a spus atunci Rovana Plumb.

 

Sursa: www.mediafax.ro